Ruila Talli tegus aasta

Aasta 2010 on lõppenud ja aeg on teha kokkuvõtteid. Ruila Tallile oli möödunud aasta kahtlemata väga teguderohke ja edukas.

2010. aasta algas Ruila tallis nn. puhta lehena. Ühisel nõul ja jõul otsustati ühendada Ruila tall ja ,,Kuldne Kabi“ üheks klubiks. Et see parima nime saaks, viidi läbi konkurss, kus ilma ühegi vastuhääleta saavutas võidu Ratsaklubi Ruila Tall. Muidugi sai vastloodud ühendus endale ka ilusa logo, mis nüüdseks kaunistab kõiksugu klubiteemalist atribuutikat.

Ruila Tall on aastaid paistnud silma oma suurepäraste sportlastega erinevatel ratsutamisaladel. Rein Pill, Tiit Kivisild, Andres Treve, Margit Mägi ja Katrin Pill on kindlasti ühed parimad takistussõidu eeskujud, nendele lisanduvad veel mitmed noorsportlased, kes on saavutanud väga häid tulemusi. Peale selle võib Ruilas pidevalt tegutsemas näha perekond Rohtlaid, kes on pühendanud suure osa oma ajast ja tegemisest kestvusratsutamisele. Ja muidugi ei ole kuhugi kadunud ka Tõnu Rähn, kes vaatamata pikale staažile ratsaspordis viitsib ja jõuab tegeleda rakendispordiga ning koolitada takistus- ja koolisõitjaid. Lisaks pakub ka Ruila ratsakool võimaluse kõigil huvilistel ratsutamas käia.

Suurimad muutused 2010. aastal Ruila Tallis

1. mail toimusid Ruilas kevadised koristustööd ,,Teeme ära“ talgute raames. Ja ära me tegime, sest talli ümbrus ja maneež said ilusti korda tehtud, et alustada edukalt uut võistlushooaega. Põhirõhk pandi kahenädalase ,,Ruila Kevadtuuri“ ettevalmistusele.

Seltsis segasem! Pildil meie klubiliikmed ühiselt talgutamas. Foto: erakogu

2010. aastal said endale uue näo mitu Ruila talli ehitist. Esiteks valmis kevade hakul metallkonstruktsiooniga välitribüün, mis oma uue ilusa kuuega pakub võistluste ajal pealtvaatajatele varjualust.

Meie uus välitribüün oma tööd tegemas Ruila Kevadtuuril. Foto: Reio Avaste

Kevadeks sai uue sisu ka nn Reinu Tall, kus hobused on nüüd märksa rõõmsamad, sest juurde tuli valgust ja kõrgust ning lisaks ka pehmem küljealune.

Nüüdseks on terve suve ja sügise aega võtnud maneežide (ehk ilusa eestikeelse nimetusega spordirajatiste) renoveerimine samuti lõpule jõudnud. Aega võttis, aga asja sai! Eestis annab otsida teist nii ilusat hobustele rajatud ehitist. Väikese maneeži sõiduala suurenes tänu porte ümberehitusele ja välja vahetati ka pinnas, millel ratsutamine on nüüd kui lust ja lillepidu! Suurel maneezil jäeti alles ainult metallkonstruktsioonid. Kapitaalse ümberehituse käigus suurenes sõiduosa vanade tribüünide eemaldamise arvelt. Lisandus paks soojustuskiht seintesse ja rohkelt valgust. Kui enne teati igal pool, kui külm Ruila maneež talviti on, siis nüüd võivad kõik ratsanikud ja hobused rõõmustada, sest soojust jätkub siin küll kõigile.

Ruila maneež uues kuues. Foto: erakogu

Mõeldud on ka pealtvaatajate peale, pakkudes küttega tribüüne ja rohkeid istekohti. Nii et Ruilasse võistlustele on alati kõik oodatud! Külastajad tulgu julgelt oma autodega, sest ka parklat laiendati ning silmailu pakub seal uus ja ilus kivimüür. Muidugi on ka treilerite peale mõeldud – neile tehti parkla 200 meetrit eemale sepikoja juurde.

Ruila oma uue väljanägemisega jäi silma nii mitmelegi ratsanikule. 2010. aasta suvel kolis meile perekond Treve oma hobupargi ja õpilastega ning meie rõõmuks leidis tagasitee Ruilasse ka Margit Mägi, kes ilmselgelt ei suutnud ahvatlusele vastu panna. Tänu sportlaste soojadele suhetele võib tallis kohata ka mitmeid rahvusvaheliselt tuntud tippratsutajaid.

Edukast võistlushooajast

Aastal 2010 korraldas meie klubi kaks rahvusvahelist võistlust ja mitmeid väiksemaid võistlusi. Talvine võistlushooaeg pidi algama juba 23. jaanuaril, aga ilmataadi tembutamine tegi võistluse korraldamise võimatuks. Vabariigi aastapäev võeti Ruila tallis vastu kestvusratsutamise võistlusega, mille korraldamise on enda peale võtnud tulihingeline perekond Rohtla. Pere naispool hoidis ka sellel võistlusel Ruila talli lippu kõrgel, saavutades seitsme osaleja seas neljanda koha.

Hooaeg jätkus kahe ERL Talvise takistussõidu karikasarja etapiga, mis lõppkokkuvõttes olid edukad ka meie talli sportlastele. Sarja kompleksarvestuses tuli avatud klassi kolmandaks Margit Mägi ning noored ratsanikud Kätlin Sehver, Liis Danelson ja Renek Rosenberg tõid naabertallist Niitväljalt kaasa kolmikvõidu. Ka juunioride klassis ega noorte hobuste klassis ei jäänud me tühjade kätega – Kätlin Sehver ja Diana Leppsoo noppisid vastavalt esimese ja neljanda koha. Talvisel hooajal hüppasid meie maneezis veel ka poniratsutajad – Talvise ponikarika kolmandal etapil ja ka ponikarika Suure ringi finaalis.

2010. hooajal toimus Ruilas ka kaks koolisõiduvõistlust: Talvise Koolisõidu karika III etapp ja Suvise Koolisõidukarika Finaal. Mõlema võistluse raames tõid tublid koolisõitjad meile au ja kuulsust. Talvise koolisõidu karikal esinesid hästi meie ponikoolisõitjad Karoliine Rähn ja Johanna Kalle, mõlemad poniga Jack, kes kompleksarvestuses saavutasid teise ja kolmanda koha. Suvise koolisõidu Karika finaal toimus palava kuumuse ja osavõtjate vähesuse kiuste siiski. Ainukesena L-avatud klassis startinud Sigrid „Siki“ Jalasto ja Chalkos Z, suutsid säilitada külma närvi ja saavutada oma klassis esikoha.

Sigrid Jalasto ja Chalkos Z ERL Koolisõidu Karikasarja Finaalis. Foto: Külli Tedre

Meie talli ja klubi aasta sündmuseks oli kahenädalane (27.-30. mai, 03.-06. juuni) võistlus nimega „Ruila Kevadtuur“, mis oli esimene sellelaadne ratsasündmus Eestis. See oli kindlasti väga suur katsumus ning julgustükk võtta tuuri-laadse võistluse korraldamine enda õlule, aga, kes siis muidu teeb, kui mitte ise! Kaheksa võistluspäevaga peeti maha 32 võistlusklassi, kus osalesid sportlased nii Eestist Lätist kui Leedust.

Kindlasti vajab märkimist, et sai peetud maha ka traditsiooniline „Ruila Derby“, mis pakkus silmailu ka ekstreemspordi harrastajale. Meie õnneks saime kaasa elada Rein Pillile ja Touransile, kes saavutasid tubli teise koha. Trotsides kevadist ilma, loodame, et saime hakkama toreda asjaga, mis toob ratsainimesed kokku ka järgmine aasta, mil tuur tõotab tulla veelgi suurema osavõitjate arvu ja tasemega.

Rein Pill ja Tourans Ruila Derbyl 2010. Foto: Reio Avaste

Teine rahvusvaheline võistlus ei toimunud küll Ruilas, kuid seda võib pidada täitsa oma jõukatsumuseks, sest talli filiaal asub Lõuna-Eestis Kurgjärvel. Põhjus selles, et meie kestvusratsutajad suvitavad ja talvituvad just seal ning Anne ja Heigo eestvedamisel toimus 21. – 23. mail just Kurgjärvel Eesti esimene rahvusvaheline kestvusratsutamise võistlus. Sama võistluse raames peeti maha ka tiitlivõistlused seenioride kestvusratsutamises, kus tuli läbida 120 km. Võistluste korraldajad Heigo ja Anne leidsid aega panna selga ka võistlusriided ning tuua koju vastavalt neljas ja viies koht. Käesolevast võistlusest saite pikemalt lugeda ka suviseses Oma Hobus.

Lisaks korraldasime juuli lõpus Eesti Meistrivõistlused takistussõidus seenioridele ja noortele ratsanikele. Hea meel on tõdeda, et mõlemad tiitlivõidud jäid kodutalli – võistluse lõpetasid Andres Treve ja Ra seenioride ja Kätlin Sehver ning Lord Leu noorte meistrina.

Võistlushooaeg Ruila tallis lõppes 27. novembril uhiuue maneeži esimese võistlusega, kus testiti värskeid võistlustingimusi ning uusi takistusi. Kõik lõppes õnnelikult ning nii võistlejate kui korraldajate ootused ja lootused on lõpuks täitunud.

Värske Eesti Meister oma tiimiga. Foto: Grete Klettenberg

Ruila talli hooaeg sai positiivse ja meeldejääva lõpu, mis kindlasti kandub edasi 2011. aastasse ja on loodetavasti paljudele hobusesõpradele edukas. Ruila tall eesotsas Eha Kirsipuuga on teinud kõik, et hobused, sportlased ja niisama asjaarmastajad saaksid meie lemmikspordialast rõõmu tunda. Suured tänud kõigile, kes leidsid aega ja tahtmist sellest kõigest osa saada ja oma panuse anda.