Dubai võistlustel jätkuvad fataalsed õnnetused, FEI viib taas läbi uurimist

Käesolev hooaeg kestvusratsutamises Araabia Ühendemiraatides on toonud kaasa mitu hobuste surmajuhtumit ja FEI kestvusratsutamise direktori Manuel Bandeira de Mello sõnul on tekkinud olukord äärmiselt murettekitav. Viimane hobuse jaoks fataalselt lõppenud juhtum leidis aset rahvuslikul võistlusel, mis peeti 26. jaanuaril Dubai International Equestrian Club’is (DIEC).

Mäletatavasti keelas FEI DIECil rahvusvaheliste võistluste korraldamise, kuna võistluspaigas ei suudetud tagada hobuste heaolu. Keeld tühistati möödunud aasta sügisel ning DIEC on saanud taas korraldada rahvusvahelisi võistlusi. Siiski ei ole kõik sujunud tõrgeteta. Pärast kolme hobuse surma 4. ja 7. jaanuaril, mis leidsid aset FEI võistlustel DIECis, pidas FEI kohapeal erakorralise kohtumise. Kohtumisel arutati üksikasjalikult tekkinud probleeme ja kokkuvõtlikult pidas de Mello kohtumist konstruktiivseks.

Manuel Bandeira de Mello sõnul tuleb välja uurida, mis põhjustab hobustele raskeid vigastusi ja mehe sõnul on üsna selge, et peamiseks põhjuseks on hobuste ületreenimine ning sellest tingitud mikromõrad. De Mello peab ülioluliseks, et hobustele oleks tagatud kohustuslikud puhkeperioodid.

Käimasoleval hooajal (alates lõppenud aasta sügisest) on antud regioonis kinnitatud 8 hobuse hukkumine. Fataalselt lõppenud õnnetusi ühendab asjaolu, et kõik hobused on saanud raske vigastuse esimesel ringil. Koos viimase juhtumiga 26. jaanuaril on DIECis 22 päeva jooksul surma saanud 6 hobust.

Tekkinud olukorra valguses viib FEI kestvusratsutamise komitee läbi uurimise, kus lisaks määrustikunõuete täitmisele võetakse vaatluse alla sportlaste (nii inimeste kui hobuste) vanused, hobuste puhkeperioodid, eliitsportlaste süsteem ning vaadatakse üle võimalikud (lisa)sanktsioonid treeneritele. Nn eliitsportlaste süsteem võimaldab kogenud sportlastel startida pikkadel distantsidel ja meistrivõistlustel hobustega, kellega nad pole varasemalt võistelnud.

FEI lubab jätkata tihedat koostööd AÜE ratsaliiduga tegelemaks tekkinud probleemidega.

Kasutatud allikad:

Horse & Hound- Six horses die on Dubai endurance rides in 22 days 26.01.2017

Chronicle of the Horse- Updated: Dubai Endurance Remains Problematic As DIEC Venue Reports Five Recent Deaths 24.01.2017