Metsküla Kronu 2010

Metsküla Kronu kujutab endast ratsaspordivõistlust, kuhu oodatakse osalema eelkõige noori hobuseid ja ratsanikke võistluskogemuse saamiseks. Võistlus sai alguse 16 aastat tagasi, kui Metsküla noorpered ostsid oma lastele hobused ja tahtsid omavahel mõõtu võtta erinevatel aladel.

Nüüdseks on küll kõik esimestel aastatel osa võtnud lapsed suureks kasvanud ja Kronul ei osale, aga sellest hoolimata tuleb igal aastal kohale vähemalt kümmekond võistlejat. Võistluse hiigelaegadel peeti Metskülas isegi eesti hobuste galopi etapp.

Metsküla Kronu eestvedajaks on nüüdseks Metsküla Kultuuriühing ja võistlust toetavad Lihula vallavalitsus ja kohalikud ettevõtjad. Nagu ikka on olulisemaks alaks takistussõit, kuid peale takistussõidu on ratsanikel võimalik osa võtta ka galopist, stoilost ja proovida kätt rüütliturniiris.

Selleaastasel Kronul oli viimaste aastate suurim osalejate arv. Kuigi Kronu on aset leidnud juba 16 aastat, õnnestub korraldajatel alati näha üha uusi võistlejaid, kes tihti jäävad paariks aastaks võistlusest osa võtma.

Tänavu oli esmakordselt kavas kolm erineva kõrgusega parkuuri: 50-60, 70-80 ja 90-100cm.
Kõige populaarsemaks osutuski 50-60cm parkuur, kus osalejaid oli 15. Esimene kõrgus oli mõeldud eelkõige esimest korda võistlevatele hobustele/ratsanikele, et anda neile madalatel kõrgustel võimalus oma kogemused proovile panna.
Kronu eripäraks võib pidada väga vastutulelikke reegleid, mis lubavad ratsanikul pärast kolme tõrget parkuuri jätkata. Esimese klassi võitjaks tulid Marilin Sein ja Hr. Hanks, kes läbisid parkuuri vigadeta, teiseks tulid Grete Viljaste ja Erikson ning kolmandaks oma elu esimest võistlust teinud Reelika Piir Norrisel.

Teises klassis oli võistlejaid vähem ja ainsana suutis kogu parkuuri puhtalt läbida Sirli Põldaru Musketäril. Võib ausalt öelda, et see oli kindlasti päeva põnevaim sõit, kus pealtvaatajad ja kohtunikud hinge kinni pidades jälgisid võistluspaari suurepärast etteastet. Musketär ja Sirli on ka varem Kronul osalenud, kuid kunagi mitte nii edukalt. Teisele kohale sõitisid end Nancy Freiberg ja Anighrama, kolmandaks jäid eelmise parkuuri teise koha omanikud Grete Viljaste ja Erikson.

Kõrgusel 90-100 cm oli osalejaid ainult 3, seega auhinnata ei jäänud keegi. Esimesele kohale tulid Kadi Ruumet ja Sirkeness, teiseks Liis Teesaar Grandil ja kolmandaks Gloria Vimberg Miimikal.

Pärast takistussõitu oli kavas ponide ja hobuste galopp. Ponisid osales galopis kolm, esimeseks tuli Grete Viljaste eesti tõugu täkul Erikson, teiseks võistluse noorim osaleja Andreas Kallaste ponil Mentor, kolmandaks jäi Kristi Tiido Taira-Triinul. Hobuste galopis oli osavõtjaid kuus.

Kuna ilmataat ei olnud päeva päikesepaistega õnnistanud, vaid hoopis vihmaga, otsustati enne suuremat sadu osalejate soovil ka ära teha hobuste kõrgushüpe. Selle võitjaks tuli Kadi Ruumet märal Sirkeness, kes ainsana esimesel katsel ületasid 132 cm. Osalejate puudumise tõttu jäi kahjuks ära ratsaspordimäng stoilo.

Viimaseks alaks jäi rüütliturniir, kus võistlejatel tuli ühe minuti jooksul “mõõka” kasutades koguda kokku võimalikult palju “vastaste päid” ehk värvilisi rõngaid.

Metsküla Kronu tänab kõiki osalejaid ja abilisi, kelleta võistlus toimuda poleks saanud, ja loodame ka järgnevatel aastatel sama suurt osavõttu!