Maailmakarika Kesk-Euroopa takistussõidu liiga finaali avalöök Varssavis

 
Täna hommikul sai Poola pealinnas alguse MK Kesk-Euroopa takistussõidu liiga finaal, kus suurimate šanssidega eestlastest astus võistlustulle Gunnar Klettenberg, kellel lootused kolme parima hulgas pääseda Göteborgis toimuvasse niinimetatud suurde finaali. Varssavi kesklinna lähistel asuvasse Torwar Halli, mis võistluse toimumispaigaks, jõudis keskpäevaks ka Hobumaailma toimetus.
 
Ehitasime endale  pressiruumi
 
Tihti juhtub suurematel ja väiksematel üritustel, et alguses ei saada ürituse tehnilise poolega niiöelda vedama. See tõde kehtib täielikult ka Varssavi suurvõistluse kohta. Kui kesklinna lähedal asuva võistlushalli leidsime logistikaspetsialisti, keda kutsutakse TomTom`iks, abil hõlpsasti, siis akrediteerimispunktiga läks asi keerulisemaks. Järgides nooli, jõudsime ukseni, kus väidetavalt pidi asuma restoran. Sisenesime ja leidsime eest kaks turvatöötajat, kes lisaks poola keelele suutsid rääkida veel vaid poola keelt. Õnneks olin eelnevalt soetanud poola keele vestmiku, mis antud situatsioonis kasuks tuli. Pan (poola keeles härra) juhatas meid „prosto i na levo“, mis meie keeli otse ja siis vasakule. Järgisime antud juhiseid ning olimegi üksäkki akrediteeritud.
 
Edasi pressiruumi. Meile näidati halli fuajees üht sirmi, mille taga pidavatki asuma meie toimetuse ruumid neljaks järgnevaks päevaks. Astusime sirmi taha ning avastasime sealt kolm väikest lauda. Elekter? Ohoo, ajakirjanikel ka elektrit vaja, avastasid korraldajad. Aitasime korraldada ning peagi oli meie ruumike elektrifitseeritud. Internet? Järjekordne muinasjututegelane, kes harva läbi astub. Saanud ühenduse, avanes Hobumaailma kodulehekülg 12 minutit, mispeale peatoimetajal Küllil asjast kõrini sai ning ta otsis üles kohaliku pressišehvi, kellega viis läbi tõsimeelse vestluse. Ei tea, kas keerati vändast, vajutati nupule või suruti pedaali, kuid paari tunni jooksul saavutas internetiühendus mõistliku kiiruse. Kõik see põhjustas aga seda, et plaan lugejaid operatiivselt ka esimesel võistluspäeval teavitada, ebaõnnestus. Ehk homme üllatusteta ja plaani kohaselt.
 
Torwar Hall jääb Saku Suurhallile alla
 
Võistluse toimumise paik Torwar Hall on sarnaselt meie Tallinn International Horse Show kodu Saku Suurhalliga universaalne hall, kus toimuvad erinevad spordi- ja meelelahutusürtused. Möödunud pühapäeval olla seal lõppenud võistluse ühe kohtuniku Marek Zaleski sõnul võrkpalliturniir. Zaleski mainis seda asjaolul, et oli veidike mures pinnase kvaliteedi pärast. Kuna pinnase ehitamisega sai algust teha alles esmaspäeval, jäi pan Zaleski arvates just üks päev puudu. Homseks loodetakse juba paremat pinnast.

Tiit Kivisildil ja Calinal jäi täna puudu nii kiirusest kui õnnest. Foto: Külli Tedre


Torwar COS on üks Varssavi suurimaid spordihalle, asudes võrdlemisi kesklinnas. Spordiüritustele lisaks korraldatakse siin kontserte, (näiteks on siin käinud REM, Garou, Placebo, Marlin Manson, Simply Red, Deep Purple jt), messe, koverentse, bankette ja muid firmaüritusi. Kompleksi juurde kuulub ka täismõõdus jäähall, mis on võõrustanud näiteks iluuisutamise MM-i. Põhihall, kus toimub ka ratsutamisvõistlus, mahutab natuke enam kui 4800 pealtvaatajat, mis samas jääb alla meie Saku Suurhallile.
 
Eestlased seni tagasihoidlikud
 
Jõuame siis ka spordini. Kahjuks ei ole esimese võistluspäeva lõpuks teatada eestlaste tõsistest saavutustest Torwar Hallis. Nagu õhtupoolses uudises lugeda saite, jäid meie päeva parimaks Klettenbergi 11. ja 12. koht keskmise ringi 140 cm kõrguses parkuuris. MK arvestuses hoiab Gunnar endiselt teist kohta. Esikolmikust õnnestus täna sõit vaid Anna „Pimlico“ Gromzinal, kes kogus kolmanda koha punktid. Neretnieks ja Klettenberg eksisid mõlemad kahel takistusel ja kui noorem mees kogus ühe punkti, siis meie suurmeister jäi hoopiski punktita. Neretnieks võttis muide Continue'ga maha viimase süsteemi mõlemad takistused. Noor lätlane oli ainuke, kes raja läbis alla 60 sekundi ja puhta sooritusega oleks ta olnud kindel võitja, sama oleks juhtunud ühe mahaajamisega, kuid oleks ei maksa ju paraku midagi.
 

Urmas Raag ja Axel du Beaumont. Foto: Külli Tedre


Korralikus vormis on meie liiga 2008. a.-l võitnud kohalik staar Jaroslaw Skrzyczynski. Tundub, et olen tegelenud sõnumisega, kui pärast Jaroslawi Poznani MK-etapi võitu julgesin teda prognoosida liidrite hulka. Tookord nimetasin, et Varssavis jagatakse piisavalt punkte ning koduseinad aitavad. Kõik see on tõsi ka täna, lisandunud on Jaroslawi ja tema hobuste hea vorm. Muide möödunud pühapäeval võitis mäletatavasti Skrzyczynski Lublini Grand Prix, täna oli teine ja ühtlasi meie liiga tegelastest esimene. Kui homme ja ülehomme selline spurt jätkub, ei ole tal probleeme lõpetada kolme hulgas. Kuidas jätkavad aga Nertnieks ja Klettenberg, on raske prognoosida. Liiga kindlalt ei saa end tunda ka Gromzina.

 

Jaroslaw Skrzyczynski ja Zazou HBC. Foto: Külli Tedre
 
Omaette küsimärk ja spekulatsioonide allikas on heal positsioonil olnud leeduka Benas Gutkauskase puudumine. Täna ei ole meil lugejatele adekvaatset infot anda. Jutte liigub ratsaringkondades erinevaid, kuni selleni välja, et Benas on otsustanud ratsasportlase karjääri lõpetada. Oleme teinud plaane info kogumiseks ja loodame lähipäevadel asjasse selgust tuua. Kindel on aga fakt, et Benase endise põhihobuse Lascariga võistleb Varssavis samasse ehk KAP Jumping tiimi kuuluv venelanna Olga Chechina.

Olga Chechina ja Lascar. Foto: Külli Tedre
 
Homne võistluspäev toob MK üldseisu uuemat selgust. Kavas on ümberhüpetega parkuur kõrgusel 150 cm. Värskete uudistega saame alustada Eesti aja järgi kell 12, mil plaani kohaselt lõppenud homne esimene sõit. MK teine osavõistlus algab Eesti aja järgi kell 14.45. Huvilistel on võimalik otseülekannet jälgida Poola mõjukaima ratsaportaali www.swiatkoni.pl vahendusel, kelle kaameramehed hallis kohal on.