Maria talu rakendivõistluse peaala soomlasele, keskmise taseme võit Riina Rõale

Võitjate ühispilt, vasakult Eve Haggi, Ben Simonsen, Pille-Riin Viilup, Riina Rõa, Reet Evardson, Talvikki Järvinen, Leena Kalalahti ja Raisa Takkinen. Foto: Riina Rand

Möödunud nädalavahetusel peeti Pärnumaal Kõpu külas asuvas Maria talus rakendispordivõistlus, kus Eesti sportlastele pakkus konkurentsi Soome paremik, kelle hulka kuuluv Ben Simonsen viis üle lahe ka peaala võidu. Keskmise taseme võidu jättis Eestisse Riina Rõa.

Ben Simonsen koolisõidus. Foto: Enn Rand

Maria talus peeti rakendispordivõistlust neljandat aastat, millest kahel eelneval on võistlus kuulunud FEI kalenderplaani. Sama plaan oli tänavugi, kui rahvusvaheline rakendivõistlus pidi olema mai lõpus – juuni alguses toimuma pidanud CHI Pärnu üheks osaks koos kooli- ja takistussõiduvõitlustega. Paraku tegi ülemaailmne pandeemia oma korrektuurid ning korraldajad otsustasid lükata rakendivõistluse septembrikuusse. „Tahtsime mitte katkestada juba tekkinud rakendivõistluse traditsioone Maria talus ja viia läbi rahvusvaheline võistlus septembrikuu teisel nädalavahetusel, kuid augusti keskpaigaks oli selge, et meil tekib seoses rahvusvaheliste reisipiirangutega tõsine probleem vajalike ametnike leidmisega, pidime ka sellele plaanile joone peale tõmbama,“ mainis Maria talu omanik Enn Rand, lisades, et siiski otsustati võistlus läbi viia, seda rahvuslikul tasemel.

Vaatamata võistluse rahvuslikule staatusele tõotas mõõduvõtt tulla arvestatavalt rahvusvaheline, kui lisaks kuuele Soome sportlasele tegid ülesandmise ka 9 Läti rakendisportlast. Paraku elimineeris lätlaste osalemisvõimalused reedel kell 17.00 avalikustatud nende endi valitsuse otsus kanda Eesti ohtlike karantiiniriikide nimekirja. Mitmed sportlased ootasid piiril valitsuse otsust ja negatiivse sõnumi saabudes olid sunnitud hobuveokite otsa ümber keerama ning koju naasma.

Võistlus siiski toimus ja peaalal, milleks rahvuslik tase Kõrgem (vastab FEI 2*/3* tasemele), osales kaheksa ekipaaži. Koolisõidus võtsid juhtohjad soomlased, kui Talvikki Järvinen edestas Ben Simonseni 0.88 punktiga, tulemused vastavalt 52.72 ja 53.60 karistuspunkti. Kolmas oli Riina Rõa oma poni Pin Rock`s Poppiusega, tulemus 59.80.

Samuti laupäeval peetud koonustes võttis alavõidu Rõa, kellel sarnaselt Simonseniga üks pall maas, kuid kiirem aeg. Kuna Järvinen võttis maha kolm palli, tõusis liidriks Simonsen, kes säilitas liidriohjad vaatamata väikesele allajäämisele kaasmaalasele Järvinenile pühapäevases maratonis.

Riina Rõa ja Dylano. Foto: Riina Rand

Kõrgema taseme üldjärjestus seega Simonsen, Järvinen, Rõa. Keskmisel tasemel võttis võidu Riina Rõa hobusega Dylano H, teisena lõpetas Pille-Riin Viilup poniga Radar ja kolmas oli koolisõidu võitnud Reet Evardson hobusega Nynke ST.

Maria talus plaanitakse ratsaspordivõistluste traditsiooniga jätkata tulevalgi aastal. Juba on FEI kalendrisse kantud CHI Pärnu 4.-13. juunini, kui rakendi 2* on plaanitud kuupäevadele 5.-6. juuni ning 1* kombineeritud maraton enne takistussõidu Grand Prix 13. juunile. Korraldajate sõnul on kaalumisel teinegi rakendispordivõistlus septembrikuu teisel nädalal ning mõningad rahvuslikud võistlused takistus- ja koolisõidus ning kolmevõistluses.