Eesti kestvusratsutajad olid Samorini Spring Classicul edukad

Kõik eestlased koos! Foto: Mari Saar.

Slovakkias Samorinis toimunud Spring Classic kestvusratsutamisvõistlusele sõitis Eestist kohale 8 hobust. Samorin on paljudele Eesti kestvusratsutajatele juba tuttav võistluspaik ning nii mitmedki meie ratsanikest olid seal juba mitmendat korda. X-bionicu suures ja võimsas kompleksis on alati hästi korraldatud võistlused ning hea atmosfäär. Seekord toimusid võistlused kahel päeval ning Eesti ratsanikele sai kaasa elada terve nädalavahetuse.

Laupäeval kell 6 hommikul startisid Katriin Kalle ja Mister Tondi kõige pikemale, CEI3* 160 km pikkusele distantsile. CEI3* 140 km pikkusele rajale läks lausa 3 Eesti paari: Eveli Pärna Ragazzal, Tiina Kuusepuu Gabryel ox-il ning Taavet Tikk Meriinil. CEI1*YJ 100 km pikkusel distantsil sai kaasa elada Jasmin Viinamäele hobusel Liberaal ja Martin Schneiderile Pendarogil. Slovakkia üllatas meid päikselise ilmaga ning kuumakraadid küündisid 20-ni, mis Eestist tulnud hobustele oli päris suureks üllatuseks.

Vetkontrollid olid CEI võistlustele kohaselt põhjalikud ning mõnedki meie hobused kutsuti ka recheck-i kuid õnneks keegi vetkontrollis võistlust katkestama ei pidanud.

Katriin Kalle rajal. Foto: Mari Saar.

Esimesena saime finishis vastu võtta 100 km sõitjaid. 4 sekundiga edestas Jasmin Viinamägi Martin Scneiderit, kiiruseks tuli mõlemal 14.34 km/h. See tagas neile 4. ja 5. koha.

140 km sõidus jõudis esimesena eestlastest finishisse Eveli Pärna hobusel Ragazza. Sellele paarile oli Samorin juba tuttav võistluspaik, kus 2018. aastal võisteldi ka noorte hobuste MM-il 120 km pikkusel distantsil. Nüüd õnnestus rada läbida ajaga 8 tundi ja 34 minutit, mis andis keskmiseks kiiruseks 16.33 km/h. Autasuks kolmas poodiumikoht. Mõne minuti pärast jõudsid finishisse kõrvuti ka Taavet Tikk Meriinil ja Tiina Kuusepuu Gabryel ox-il, elektrooniline ajavõtusüsteem fikseeris, et Meriin läbis finishisjoone 1 sekundi võrra kiiremini kui Gabryel ox. Seega Taavet Tikk oli 4. kiirusega 16,20 ning Tiina Kuusepuu sama kiirusega saavutas 5. koha. Ka Taavetile oli Samorini rada juba eelnevalt tuttav, samas kohas täideti eelmise aasta kevadel CEI3* 160 km kvalifikatsioon.

160 km ratsanikud said veeta kõige pikema päeva kõrvetava kevadpäikese käes. Katriin Kalle hobusel Mister Tondi jõudis finishisse teisena, olles ratsutanud 9 tundi ja 19 minutit. Nende keskmiseks kiiruseks kujunes 17,17 km/h. Katriin Kalle ja Mister Tondi on samuti eelmisel kevadel käinud Samorinis võistlemas ning ka tol korral olid nad edukad.

Võidukas Eliise Laur ja Namir. Foto: Mari Saar.

Ka pühapäeva hommikul startisid esimesed hobused kell 6 ning eestlasi oli stardijoonel seekord kaks. CEI1*100 km rajale läksid Eliise Laur hobusel Namir  ja Tauri Tõnismäe hobusel Pargas. Juba esimesel ringil konkurentidega vahe sisse sõitnud Eliise Laur viis lõpuks koju ka esikoha karika. Paari keskmine kiirus oli 19,31 km/h. Tauri Tõnismäe ja Pargas lõpetasid 100 km kiirusega 14,95 km/h kuuendana.

Kõik meie paarid said tulemused kirja ning kolmele neist oli see viimaseks vaja minevaks kvalifikatsiooniks oktoobris Itaalias toimuvateks seenioride MM-iks.