Parim 4-aastane hobune traavispordis on Idealas Cass

OMEvisuals Team / Hipodroom

Võistluspäevale tegid alguse 2-aastased hobused, keda oli stardis kokku 6. Jooksu distants oli 2100m, mis on kergema raskusega rada. Kohe alguses juhtima läinud Eesti võistleja Jevgeni Ivanov hobusega J. J. Eastermiracle (mära) jätkasid liidripositsioonil kuni finishini, lõpetades jooksu ajaga 2:56.5. Tegemist on sõitja enda kasvatatud hobusega. Täpselt sama ajaga 2:57.4 jäid teist ja kolmandat kohta jagama Ukraina sõitja Oleksandr Movchanets ja Soome võistleja Marko Majaniemi hobustega Jason The Late (täkk) ja Sussex Royalty (täkk).

Marko Majaniemi ja Jason The Late. OMEvisuals Team / Hipodroom

Teine jooks oli avatud 3-aastastele ja vanematele hobustele. Raja pikkus oli taaskord 2100m. Seal oli võidukas terve aeg juhtpositsioonil olnud Tatjana Zubenok (EST) oma hobusega Muscat Tone (11-aastane täkk) ajaga 2:43.1. Oma tulemust kommenteeris ta järgnevalt: “Viimasel võistlusel hobune ei jooksnud väga hästi, kuna ta väsis enne finishit ära. Muutsin tal veidi treeningkava ning eemaldasin rauad. Muscat tundus viimastel päevadel olevat energiline ja heas vormis, ka soojendusel tundsin, et täna lähme võidu peale välja. Ma ei uskunud, et nii kiiresti jooksime, eriti, kuna ta ei ole enam esimeses nooruses. Täna ta oli oma tippvormis.” Teise koha saavutasid Marina Mikkelsaar (EST) ja Cosmos Playboy (6a täkk) ajaga 2:44.2. Marina kommenteeris oma sõitu nii: “Cosmos suudab mind alati üllatada ning täna oli üks nendest kordadest – ta jooksis oma rekordi 2100m distantsil”. Kolmandaks platseerusid Juha-Pekka Kavander (FI) ja Ypäjä Louvre (8a täkk) ajaga 2:45.3.

Kolmandas jooksus asusid 2640m distantsil starti 3-aastased hobused, kelle eesmärk oli pääseda Kriteerium 2022 finaali. Kriteerium on 3-aastaste hobuste aasta tähtsaim võistlus, mille jaoks valmistutakse pikalt. Küsisime Eesti sõitjalt Märt Pellolt, milliseid tulemusi ta eeljooksus ennustas: “Tuleb tasavägine võistlus, kuna häid hobuseid on palju. Ilmselt saavutatakse kohe alguses korralik tempo. Kui raja reisukord on hea, siis võidakse saavutada uued rekordid.” Uusi rajarekordeid kahjuks siiski ei sündinud.

Jevgeni Ivanov ja Global Deadline. OMEvisuals Team / Hipodroom

Eeljooksu esikolmiku tulemused mahtusid kõik ühe sekundi sisse – esimese koha saavutas Jevgeni Ivanov, seekord hobusega Global Deadline (mära) ajaga 3:33.1, teiseks tulid Jelena Fironova (EST) ja J.J. Daenerys (mära) ajaga 3:33.3 ning kolmandaks Leedu sõitja Egidijus Gudonis hobusega Brave Sensation (täkk) ajaga 3:33.5. Kriteeriumi finaali pääsesid veel: täkk Uranas, sõitja leedukas Stanislovas Kerys; mära Spitfire, sõitja Jelena Tsezaks (EST) ning täkk Too Young For You, sõitja Märt Pello (EST).

Päeva neljandas jooksus (vanematele hobustele, distants 2100m) käis esikolmiku nimel tihe rebimine. Esikoht läks seekord Leetu – ajaga 2:43.1 finisheerus Ernestas Juskauskas 11-aastase ruunaga Hypnotist. Teisena lõpetas Tatjana Zubenok hobusega I Love Tooma (10a ruun) ajaga 2:43.8, hetk peale teda Teijo Ahola (Soome) hobusega Mariah’s Baby K.V. (7a mära) ajaga 2:43.9.

Hipodroomi Karika eelviimaselt (VIII) etapilt õnnestus Jevgeni Ivanovilt juba kolmas võit endale haarata, seekord küllaltki pika edumaaga teise koha ees, Leedust pärit hobusega Magistras (6a ruun), lõpetades 2640m distantsi ajaga 3:27.0. Neile järgnesid Jevgenia Prassolova (Eesti) ja Fors Fortis Cass (7a mära) ajaga 3:28.3 ning hetk hiljem ka Jelena Fironova ja Hero AM (5a mära) ajaga 3:28.4.

Päeva lõpetas tähtsaim jooks Derby 2022 distantsiga 2640m, mis pakkus põnevust viimase sekundini. Mitmed sõitjad pakkusid, et jooksu võidab 2021. aastal Kriteeriumi ja 2022. aasta Derby eeljooksu võitnud Leedust pärit 4-aastane täkk Idealas Cass. Olukorrale lisas pinget see, et hobusel oli uus sõitja, soomlane Juha-Pekka Kavander, keda on kirjeldatud kui rahulikku ja tugevat sõitjat. Probleeme see siiski ei tekitanud, sest favoriit Idealas Cass läks kohe juhtima ning säilitas oma positsiooni jooksu lõpuni, lõpetades ajaga 3:22.8. Ühtlasi sooritas ta Tallinna Hipodroomi uue rajarekordi – varasemalt kuulus see ruunale Magistras, ajaga 3:24.7. Väga napilt jäid teisele kohale Jelena Fironova ja Fruit Costashorta (mära) ajaga 3:22.9. Kolmandana lõpetas Marko Majaniemi märaga Elkins ajaga 3:23.4.

Parim 4-aastane traavel Idealas Cass autasustamisel.

Eile ei osanud Kavander veel mingit seisukohta võtta, kuidas tal Derby’l minna võiks, kuna Idealas Cass’iga sõitis ta elus esimest korda alles võistluspäeval. Oma võitu kommenteeris ta järgnevalt: “Mul on väga suur au nii hea hobusega sõita ja seda veel nii tähtsal võistlusel. Tunne on väga hea, hobune oli väga hea – võit tuli meile kergelt.” Hobuse kohta jagus tal ainult kiidusõnu – tegemist on kiire, tugeva ja väga talendika hobusega. Küsisime ka, mis strateegiaga ta sõitma läks: “Omanik ootas võitu, mina ootasin võitu, kõik ootasid võitu. Läksin starti kindla põhimõttega esimeseks tulla ja nii ka läks”.

Järgmised traavivõistlused toimuvad Tallinna Hipodroomil 10. septembril, algusega kell 13. Lisaks tavapärastele jooksudele selgub ka Hipodroomi Karika ja Kriteeriumi võitja. Lisainfot võistluste kohta leiab Hipodroomi sotsiaalmeediast ning kodulehelt (www.hipodroom.ee).