Laura Collett püstitas kolmevõistluses uue olümpiarekordi, britid liiguvad kullakursil

Laura Collett (GBR) ja London 52. Prillid ei ole moe aksessuaar. Karmi kukkumise tagajärjel jäi ta paremast silmast pimedaks ning prillid aitavad tal paremini takistusi näha. Foto: FEI/Benjamin Clark

Laupäeval astusid võistlustulle kolmevõistlejad, pakkudes koolisõidus palju üllatusi ja põnevust. Päeva suurim üllataja oli britt Laura Collett, kes purustas 2000. aastast püsinud olümpiarekordi, saades koolisõidus 17,50 karistuspunkti. Tegelikult purustati laupäeval olümpiarekord kahel korral, sest sakslane Michael Jung sai tulemuseks 17,80 karistuspunkti.

Koolisõidu järel lahutas individuaalarvestuses 10 paremat 8,2 karistuspunkti. See tähendas, et pühapäeval toimunud krossis oli iga sekund arvel.

Tiitlikaitsja Julia Krajewski, kellel tuli koolisõidus startida esimesena kirjeldas krossi kui muljetavaldavat rada. “Seda ei saa alahinnata, rajameister on olnud väga kaval. Kui sõita edasi ja hobune on aus, siis läheb tõenäoliselt kõik hästi… Ma arvan, et see on väga selge ja õiglane.”

Krossirada meeldis ka Michael Jungile, kes kiitis kauneid takistusi ja galopirada. Laupäeval kostitas ilmataat võistlejaid lausvihmaga, mis sportlasi ei morjendanud. “Ootan huviga pühapäeva ja vihm on mõjunud maapinnale hästi,” ütles Jung FEI-le antud kommentaaris.

Pühapäeval toimunud krossil pani Michael Jung oma paremuse maksma ja napsas liidrikoha, jättes Laura Colletti teisele kohale. Meeskondlikus arvestuses hoiab liidripositsiooni Suurbritannia, talle järgnevad Prantsusmaa ja Jaapan. Siiski on vara veel lõplikku paremusjärjestust öelda, kuna mitmed riigid on teada andnud, et on esitanud apellatsiooni. Nii Rootsi kui Suurbritannia ei ole nõustunud kohtunike otsusega lisada nende ratsanikele 15 karistuspunkti takistuse ületamise eest väljaspool lippu. Kui Rootsi protesti rahuldatakse, siis tõuseks Rootsi 7. kohalt 5. kohale. Suurbritannial õnnestuks aga suurendada edumaad Prantsusmaa ees, hetkel lahutab Suurbritanniat ja Prantsusmaad 5,3 karistuspunkti.

“Krossirada oli nii turvaline kui see veel saab olla”

Rajameister Pierre le Goupil hindab ehitatud rada heaks ja leiab, et see esitas piisavalt väljakutseid, kuid ei olnud võistlejatele ohtlik. “Millegi liiga kergeks tegemine ei tähenda automaatselt, et see oleks turvalisem,” leiab ta. Seda, et rada oli ohutu, tõendab ka asjaolu, et võistluste ajal ei juhtunud ühtegi tõsisemat intsidenti, milles oleksid hobune või ratsanik viga saanud.

Michael Jung (GER) hobusel Chipmunk FRH. Foto: FEI/Benjamin Clark

Paljud valisid kiireima marsuudi, mis tuli Pierre le Goupile ootamatult, ent ta ei kahetse tehtud valikuid raja ehitamisel. “Täna oli kõige olulisem üldpilt, mida maailmale näidati. Ja see on väga hea pilt, ma ei pruugi olla parim hindamisel, aga tore oli näha meeskonda. Takistused olid väga kaunid ja kvaliteetsemad kui lootsin. Meeskond, kes need ehitas, on teinud suurepärast tööd.”

Esmaspäeval võtavad kolmevõistlejad mõõtu takistussõidus, misjärel jagatakse välja esimesed medalid. Edasi võtavad võistlusjärje üle koolisõitjad, kes asuvad starti 30.-31. juulil.

21-aastase hobusega olümpiale? Vabalt!

Ecuadori võistleja Ronald Zabala Goetschel ja tema 21-aastane oldenburgi ruun Forever Young Wundermaske tegid ajalugu kui vanim hobune, kes on olümpial võistelnud. 57-aastane Ronald Zabala Goetschel on Pariisi olümpiamängudel vanim kolmevõistleja.

Mees kiidab hobust ja tema tugevat tervist. “Ta ei väsi mitte kunagi, ta ei ole kunagi haige ja tal pole kunagi vigastust olnud,” räägib ta ja lisab, et on siiski kahel korral mõelnud hobuse errusaatmisele.

“Ma saatsin ta 19-aastaselt pensionile, aga siis tõin ta tagasi sporti, et täita kvalifikatsioon, kui Tokyo olümpiamängud edasi lükati. Ütlesin, et olen selle talle võlgu, sest see ei olnud tema süü, et ma ei kogunud kvalifitseerumiseks punkte, kuna sain 2019. aastal kahel korral vigastada [ta kukkus teise hobuse seljast maha].” Niisiis tõi ta Forever Young Wundermaske tagasi töösse ja 2020. aasta novembri Tyroni võistlema, kuid piisaval arvul punktide puudumine jättis olümpiaukse suletuks.

Ronald Zabala Goetschel ja Forever Young Wundermaske. FEI/Benjamin Clark

“Saatsin ta uuesti pensionile ja ostsin uued hobused,” rääkis Zabala Goetschel. Kuid ostetud hobused vigastasid ennast ja olid kaua rivist väljas, mistõttu tuli taas Wundermaske, koduse hüüdnimega Patchito, tagasi töösse tuua. Mehe sõnul armastab hobune trenne ja on alati esimesena kopliväravas. “Tal on sama probleem, mis mul- me arvame, et oleme nooremad kui tegelikult oleme.”

Koolisõidus kogusid nad 37,7 karistuspunkti ja lõpetasid 51. kohal. Kahjuks lõppes nende olümpiateekond krossi veetakistusel, kus tasakaalukaotus viis Ronaldi sadulast ja võistlus lõppes kukkumisega.

Esimene hoiatuskaart jagati enne võistlusi

FEI on korduvalt rõhutanud, et Pariisi olümpiamängudel on hobuste heaolu prioriteet ja esialgu tundub, et see ei jää vaid kõlavaks loosungiks. Brasiilia kolmevõistleja sattus avalikkuse pahameele alla, kui ilmusid pildid ülepainutatud kaelaga hobusest. Carlos Parrost tehtud pilt sattus ka PETA huviorbiiti ja viimane tegi avalduse FEI-le, milles rõhutasid muret ratsaniku käitumise pärast. FEI võttis asja tõsiselt ning leidis, et ratsanik on rikkunud FEI norme ja talle tehti hoiatus.

Sportlane ei ole FEI otsusega nõus, leides, et FEI toetab kritiseerijaid. Parrose sõnul on märal komme oma pead hoida vertikaali taga ja teeb seda ka lõtvade ratsmetega. “Korrapidajad olid kohal. Nad oleks võinud sekkuda, kui nägid, et tegin midagi valesti, aga ei teinud seda. Hobune teeb seda igal ajal. Kui lasen ratsmed lahti, paneb ta pea esimese asjana maha,” selgitas Carlos.

“Proovisin sel päeval kangvaljaid. Mulle soovitati selle proovimist, sest Safira kipub pead alla panema. Kangvaljastega saaksin tema pead natukenegi tõsta. Ma pole varem kangvaljastega sõitnud ja võimalik, et hobune ei tahtnud seda.” Skeemi sõitis Carlos tavalise trenselvaljastusega.