Saksamaa koondis näitas ülemvõimu

Richard Vogel (GER) ja United Touch S. Foto; FEI/Benjamin Clark

Saksamaa meeskond, kuhu kuulusid Christian Kukuk, Philipp Weishaupt ja Richard Vogel, oli ainus, kellel õnnestus lõpetada päev puhaste paberitega. USA meeskond kogus 6 karistuspunkti ja Suurbritannia 8. Paremusjärjestus aitas kvalifitseeruda finaali, ent homme ei ole sellel tähtsust, sest siis alustatakse puhtalt lehelt.

Rajameistrite paar Santiago Varela ja Gregory Bodo, kellest esimene oli ka Tokyo mängude rajameistriks, oli üles seadnud parkuuri, mis testis nutikalt takistussõitjate ja hobuste võimeid. Rada oli piisavalt tehniline ja nõudlik, et eraldada terad sõkaldest. Paljudele sai saatuslikuks eelviimane takistus, milleks oli kolmene süsteem. Just kolmese süsteemi teise takistuse latt kippus ikka ja jälle maapinnale.

Meeskondlik kvalifikatsioon oli Tabel A ehk kiirus-puhtus parkuurina. Parkuur koosneb 14 takistusest, mis on kõrgusel 140-165 cm. Meeskonna liikmete kogutud karistuspunktid liidetakse kokku. Kuna meeskonnad on kolmeliikmelised, siis loeb iga meeskonnaliikme tulemus. Kui mõni meeskonnaliige kukub välja, siis diskvalifitseeritakse kogu võistkond.

Ka homme toimuv finaal peetakse Tabel A ehk kiirus-puhktus parkuurina. Paremusjärjestus saadakse karistuspunktide ja aja liitmisel. Juhul, kui poodiumikohti jäädakse jagama, siis toimuvad ümberhüpped.

Meeskondlikus kvalifikatsioonis võttis mõõtu 20 võistkonda, kellest 10 paremat pääseb edasi 2. augustil toimuvasse finaali. Finaalis alustatakse nullist, kvalifikatsioonis kogutud punktid finaalis ei ole. Finaalist toimub eestikeelne otseülekanne, mida on võimalik jälgida Kanal 2 vahendusel. Võistlust kommenteerivad takistussõitjad Anni Kaljund ja Kristi Luha.

Veatu Saksamaa

Saksamaa koondise treener Otto Becker selgitas, et finaali pääsemine on omajagu keeruline. “Takistussõit on muutunud väga konkurents väga tihedaks ja sport ise globaalseks. Olümpiaformaadiga, kus meeskonnas on ainult kolm liiget, on iga hetk arvel. Kui keegi teeb vea või eksib, siis ei pruugi isegi parimate sportlastega meeskond finaali pääseda.” Saksamaa konkurentidena näeb ta Prantsusmaad ja Iirimaad, kes on mõlemad olnud tänavusel hooajal väga heas hoos.

Christian Kukuk sõnul oi esimese päeva parkuur palju karmim kui ootas. “See oli väga tehniline ja piisavalt suur. Parkuuris oli piisavalt palju valikuvõimalusi, aga see nõudis täielikku keskendumist. Küsimusi ratsanike jaoks oli palju, eriti parkuuri teises pooles.”

Weishaupt oli väga ettevaalik, kui uuriti homsete poodiumikohtade kohta, sest mitte miski pole kindel enne, kui võistlus on läbi. “Tunnen, et oleme tugevad, aga kõike võib juhtuda. Homme on veel kaheksa, üheksa meeskonda ja poleks üllatav, kui hoopis mõni neist tuleb võitjaks, see võib minna ükskõik kuidas. Aga me oleme väga heas vormis,” sõnas ta.

Kuidas läks tiitlikaitsjatel?

Esimese rootslasena oli stardis rekordilised kaks aastat maailma edetabelis esikohta hoidnud Henrik von Eckermann ja King Edward. Puhta sõiduga näitasid nad, et vorm on hea ja kindlasti tuleks neid pidada favoriitideks.

Henrik von Eckermann on katsetanud King Edwardil barefoot kabjahooldust ja hobune oli ka täna stardis “paljajalu”. “Ta andis vastuse, et ei taha raudu ja on nüüd jälle paljajalu,” vastas von Eckermann küsimusele. Nimelt oli hobune kaotanud treeningul ühe raua ja otsustasti, et parem on naasta barefoot hoolduse juurde. Lisaks Henrikule võistleb “paljajalu” ka kaasmaalase Peder Fredricsoni hobune Catch Me Not S.

Valitsev maailmameister selgitab, et barefoot hooldus on muutnud hobused kiiremaks. Ta selgitab, et kuna tänapäeval viiakse võistlusi läbi väga kvaliteetsetel väljakutel, siis ei ole rauad tingimata vajalikud. Samas möönab ta, et barefoot hooldus nõuab enam tähelepanu ja tööd.

Rootslane Rolf-Göran Bengtsson ja Zuccero HV tegid puhta parkuuri. “Ta näitas üles oma võimekust, oli julge ja ettevaatlik. Ta lasi mul end aidata,” räägib Rolf. “Me pole kunagi sellist parkuuri hüpanud.” Rolf ei varja, et puhas parkuur oli meeldiv üllatus. “Olime kõik veidi üllatunud. See oli esimene päev, mis edasi tuleb? Parkuur oli väga tehniline ja nõudlik koos suurte takistustega.”

Päeva üllatus oli Peder Fredricsoni 18-aastane Catch Me Not S, koduselt Charlie, tõrge müüri ees, millele lisandus veel kolmese süsteemi teise takistuse latt ja karistuspunktid ületatud aja eest. Kokku 17 karistuspunkti, mis olid Rootsi koondise ainsad, tähendas, et Rootsi lõpetas 9. Kohal ja pääses eelviimasena finaali. Tõrge müüri ees tabas ootamatult Pederit. “See tuli mulle üllatusena. Kas midagi oli müüriga, mis pani ta mõtlema, et seda ei peaks hüppama või oli midagi, mis segas keskendumist. Ma ei tea,” ütles Peder pärast sõitu. “See tabas mind ootamatult, seda pole varem juhtunud.”

Ootamatu tõrge müüri ees viis Rootsi 9. kohale. FEI/Benjamin Clark

Pärast tõrget hoidis Peder rohkem jalga peal ja jätkas parkuuriga, mis jätkus veel ühe majaajamisega. “Tundsin pärast tõrget, et olen sunnitud seda tegema (kasutama rohkem jalga). Ta on julge hobune, kellel on palju võimsust, aga ta ei hüppa kõige paremini, kui kasutan jalga liiga palju. Arvasin siiski, et pigem riskin mahaajamistega kui veel ühe tõrkumisega, mis oleks maksnud meeskonnale finaalikoha.”

Rootsi koondise peatreener Henrik Ankarcrona sõnul on suurtel tiitlivõistlustel palju voore ja alati on mõni, mis õnnestub vähem. Hobuste vormi hindab ta heaks. “Homme on finaal ja homme on uus päev,” sõnas Ankarcrona.

USA varumees saab viimase hetke kutse

Väga heas hoos on USA koondis, kes lõpetas päeva teisel kohal. Laura Kraut andis meeskonnale parima võimaliku stardi, kui lõpetas parkuuri puhtalt. “Ma polnud 100% kindel, milline mu plaan saab olema, sest ausalt öeldes ei sobinud see parkuur talle eriti. Aga kui esimesena minna, siis mõtlesin, et pean selle ära tegema ja hea ajaga, sest aeg saab olema oluline tegur. Ja see õnnestus!”

USA teine meeskonnaliige, Carl Kook, kes pidi viimasel hetkel asendama Kent Farringtoni, tegi samuti puhta vooru. Kuni täna hommikuni pidi USA eest võistlema Farrington, ent ootamatult tuli võistlustulle asuda Kookil. “See on see, milleks me vaimselt valmistume. Otsustasime, et õige strateegia oleks valmistuda nii, et me osaleme võistlustel, isegi kui me lõpuks ei võistle. Tulin võistlustele siniste pükstega (USA koondise riietus), aga pakkisin kaasa ka kogu võistluste varustuse. Nii oli lihtsam, kui sain telefonikõne,” selgitas mees. McLain Ward eksis ühel takistusel ja sai lisaks kaasa kaks karistuspunkti ületatud aja eest.

Kes pääsesid finaali?

Homme toimuvasse meeskondlikku finaali pääsesid järgmised riigid: Saksamaa, USA, Suurbritannia, Belgia, Madalmaad, Iirimaa, Prantsusmaa, Rootsi, Iisrael, Mehhiko. Mõnevõrra üllatav on, et meeskondlikku finaali ei jõudnud Šveits, kuid 24 karistuspunkti jättis nad täna 12. kohale. Nn verereegel sai saatuslikuks Brasiilia koondisele. Kõik tulemused ja stardijärjekorrad on SIIN.

2. august, reede- Takistussõidu võistkondlik finaal
Kanal 2, kell 23:25-01:55
Kommenteerivad Anni Kaljund ja Kristi Luha.

5. august, esmaspäev- takistussõidu individuaalne kvalifikatsioon
Algusaeg kell 14:55 Eesti aja järgi
Otseülekanne Discovery+ kanalilt

6. august, teisipäev- takistussõidu individuaalne finaal
Duo 5, kell 14:00-16:00
Kommenteerivad Anni Kaljund ja Kristi Luha.