Hanna Ojaveer naasis Soomest kahe esikohaga

Tasus tulla! Hanna noppis Porist kaks esikohta ja andis hobustele positiivse kogemuse.

Möödunud nädalavahetusel käis Eesti kolmevõistleja Hanna Ojaveer oma kahe hobusega Soome rahvuslikul kolmevõistluse võistlusel. 100 cm tasemel peetud põhisõidus noppis Hanna esikoha Queen A-ga, edestades teise koha omanikku 1,4 punktiga. Helppo B ehk 90 cm tasemel toimunud võistlusklassi võitis Hanna hobusel The Magician tulemusega 33,6 karistuspunkti. 

“Mõte minna Soome võistlema tuli päris ootamatult, mistõttu läks ettevalmistusega kiireks,” räägib Hanna. “Kaks nädalat enne Pori võistlust hakkas äkki kiire-kiire seoses eesseisva reisiga. Siinkohal tänan väga Eesti Ratsaspordi Liitu, kes aitas meid laevapiletite ja võistlustele registreerimisega. Kõik sai väga nobedalt tehtud ja mul tuli vaid reisi oodata.” Hanna soovib siinkohal edastada tänusõnad kahele inimesele- Annike Lavingule ja Ats Kaljule. “Annikesega teeme me regulaarselt trenni ja olen veendunud, et just tema on mu edu taga! Muidugi suured tänusõnad Ats Kaljule, kes on loonud Kosele ideaalsed võimalused kolmevõistluse treenimiseks.”

Hanna sõnul ei ole Pori Horse Show Eestis väga tuntud. Pori on linn Soomes Satakunta maakonnas, Kokemäenjoki jõe kaldal. Soome pealinnast asub Pori umbes 245 km kaugusel (peaaegu 3 tundi autosõitu). Hanna sõnul oli kohalik öelnud, et Pori on linn, kus “kõik tunnevad kõiki”.

“Kuna tegu pole väga tuntud kohaga, siis läksime sinna puhta lehena. Kohapeal saime aru, et tegu ongi uue kolmevõistlejatele loodud võistluspaigaga. Kui veel üle-eelmisel aastal korraldasid nad võistlusi enda jaoks, siis eelmisel aastal võeti asi suuremalt ette ja tänavu oli kolmas kord võistlusi pidada.”  Kui seni oli linn tuntud Pori Jazz nimelise muusikafestivali poolest, kuid nüüd tasub kolmevõistlejatel kanda koht kaardile.

Valik krossitakistusi

Pori võistluspaik on esmaklassiline

Võistluspaik jagab maad hipodroomiga, mille keskel ilutsesid värsked ja korralikud krossitõkked, kaks koolisõiduaeda ja ajutine takistussõiduplats. Sarnaselt Eestiga on Soomeski ilm olnud viimasel ajal heitlik, kuid rohke sadu ei olnud mõjutanud platsi kvaliteeti. “Kuigi eelmisel päeval oli olnud tugev torm rohke vihmaga, siis pinnas püsis kogu võistluse väga hea,” kiidab Hanna võistluskohta. Hannal jagub kiidusõnu korraldajatele, kes paistsid silma täpsuse, sõbralikkuse ja oskusega lahendada lennult probleeme. “Näiteks päev enne võistlust Magicuga trenni minnes avastasime, et hobusel on üks raud kohe alt ära tulemas. Uurisime korraldajatelt ega neil ei ole seppa kohapeal olemas, millele vastati, et kahjuks oli sepp juba ära läinud. Umbes pool tundi hiljem aga sõitis meie hobuste bokside ette auto, sepp astus välja ja uuris raua kohta,” toob Hanna näite.

Võistluspaigas oli kõik vajalik olemas. “Et hobused saaksid koplis olla, siis ööbisime 15-minutilise autosõidu kaugusel. Võistluspaigas oli võistlejatele tasuta kasutamiseks hobuse valmispaneku ala ehk latrite moodi boksid, rääkimata pesuboksidest ja kõigest muust. Hobused tundsid seal ennast väga hästi.”

Kiidusõnu jagub ka võistluste korraldusele. “Võistluste korraldus oli väga super! Stardid algasid kõik õigeaegselt, ametnikud olid väga professionaalsed ja hobuste heaolu oli väga kõrgel kohal. Nii koolisõidu, takistussõidu kui ka krossi üheks suureks osaks oli kontroll ametnike poolt, kus katsuti ja vaadati, kas varustus on korrektne ja ega hobune pole soorituste ajal viga saanud.”

Hobuste heaolu oli esikohal. Foto: Miriam Rejch

Hanna sõnul oli kross tehtud väga hobusõbralikuks. “Tõkked olid pigem looduslikes toonides ja raja ülesehitus oli loogiline ning pidades silmas noori hobuseid ja ratsanikke. See tuli välja, kui ma rääkisin rajameistriga. Ta oli meelega pannud kohustuslikud lipud vette, et enne hüpete süsteemile tulekut saaksid hobused veega tutvuda.”

Nunnumeetri lõi lakke 60 cm kross, mis oli Hanna sõnul maailma kõige armsam kross. “Mul oli isegi kahju, et ma 60 cm hüpata ei saa, sest see oli tõesti lahe rada!” 60 cm peab ta heaks kohaks, kust alustada ja parajaks kõrguseks, millega algaja kolmevõistleja saab tutvust teha. “Kahju, et meil Eestis nii madalaid radu ei tehta,” sõnas Hanna. Mini-kross koosnes 9 takistusest, kus lisaks palkidele oli ka 60 cm kõrgune kast ja muud takistused.

Hanna jäi Poris toimunud võistlusega väga rahule. “Mulle tundub et ka mu hobused, Queen A ja The Magician, nõustusid minuga,” lausub ta. “Mõlemad hobused tegid väga tubli soorituse- Queen võttis võidu 100cm kõrgusel ja Magic 90cm kõrgusel.”

Hobused said Porist hea emotsiooni ja kogemuse. Foto: Miriam Rejch

Hanna loodab, et tema kogemus innustab teisi kolmevõistlejaid. “Kõik kolmevõistlejad, kes on mõtlemas, kas minna Soome võistlema, võiksid võtta üheks sihtkohaks Pori. Nad teevad seda võistlust tõesti hingega ja see paistab igaltpoolt välja.” 

Kõik tulemused leiab SIIT.