Kuidas kannatlikkus ja aeg aitasid täita Sandra Sysojeva olümpiaunistuse

Sandra Sysojeva (POL) ja Maxima Bella. Foto: FEI/Benjamin Clark

Eesti koolisõidusõpradele on Sandra Sysojeva ja tema must iludus Maxima Bella tuttavad. On Sandra käinud mitmel korral Eestis ja viinud koju rosette ja auhinnakarikaid. 2021. aastal osales Sandra Pärnu CHI-l toona 5-aastase Maxima Bellaga, kellega võideti veenva ülekaaluga noorhobuste klassid. Tänavu nopiti Pärnu CHI-lt Grand Prix võit ja osaleti Pariisi olümpiamängudel. Muusikalises vabakavas saavutati 15. koht, tulemusega 80.075%. Vähesed teavad, et teekond tippu on olnud kõike muud kui sirgjooneline.

Vastupidiselt oma nimele oli Maxima Bella noore hobusena ilmetu hobune, keda oli keeruline käsitleda. Suure kannatlikkusega suutis Sandra Sysojeva võita mära usalduse. Sandra ostis Maxima Bella 3-aastasena Hollandi hobuseärimehelt. Kontakt hobusega tekkis koheselt ja hobune sai Sandra omaks. “Kui ta koju jõudis, siis ta oli kohutav. Ta oli vihane, ründas inimesi, hüppas ja lõi jalaga. See ei saanud enam hullemaks minna,” meenutab Sandra konarlikku algust. “Lisaks kõigele nägi ta kohutav välja. Selg oli nagu vanal hobusel, pea oli kaugel all ja tagumine ots väga madal.”

Sandra proovis kaks aastat mära müüa, aga erinevatel põhjustel see ei õnnestunud. “Seega otsustasin ühel päeval, et peaksime proovima sõpradeks saada.” Sandra hakkas mära oma igapäevastesse tegevustesse kaasama. Maxima Bella hakkas käima treeningutel kaasas, kus ta sai lihtsalt treeninguid eemalt vaadata. “Lõpuks kõik muutus. Ta ei vihanud enam kõiki inimesi, vaid hakkas mind kaitsma. Kui teised liiga lähedale jõudsid, tõstis ta tagajala ja andis hoiatuse.”

Sandra ja 5-aastane Maxima Bella Pärnu CHI-l. Foto: Külli Tedre-Gavrilov

Maxima Bella on senini uute inimeste suhtes ettevaatlik ja suhtub neisse reservatsiooniga. “Kui võõras proovib tema boksi siseneda, siis ta sinna ei pääse,” räägib Sandra.

Sandra olümpia(l)ootus ja unistuse täitumine

Selle aasta alguses kirjutasid väljaanded, et Vilniuse lähedal talli pidav ja varem Leedut esindanud koolisõitja Sandra Sysojeva on vahetanud kodakondsust, et astuda lähemale samm Pariisi olümpiamängudele pääsemiseks ja viia ellu oma olümpiaunistus. Viimased kuus aastat on Sysojeva treeninud Poola koolisõitja Dominika Krasko-Bialikiga Centurioni ratsakeskusest ja osalenud palju Poola rahvuslikel võistlustel. Eurodressage portaalile antud usutluses selgitas Sysojeva, et viimastel aastatel on tema fookus olnud palju Poolal ja Centurioni ratsakeskusest on saanud talle teine kodu. “Centurionist sai minu teine kodu ja Dominika Kraskoga oleme loonud tõeliselt tugeva meeskonna, toetades teineteist võistlustel, äris ja elus. Otsustasime, et tuleviku jaoks oleks see lihtsalt lihtsam.” Sandral jagub tänusõnu Leedu Ratsaspordi Liidule, kes on teda palju toetanud. Sandra sõnul hakkab tema tütar võistlema Leedu lipu all.

Tänavu kevadel tegi ta 8-aastase Maxima Bellaga esimesed stardid Grand Prix tasemel. “Kuidagi jõudsime Grand Prix tasemeni. Meil ei läinud noorhobuste meistrivõistlustel väga hästi ja ta on olnud väga tuline võistlustel. Tegelikult olen temaga üsna vähe võistelnud.” Kui jälgida Sandra sotsiaalmeediakanaleid, on näha, et ehkki hobusega ei ole palju võistlemas käidud, siis on Sandra teinud temaga omajagu demo esinemisi, mis on aidanud hobusel harjuda võistluste meluga.

Sandralt on palju küsitud, kuidas ta nii noore kiirelt kõrgeima tasemini jõudis. “Ma ei tea- tundub nagu oleks Maxima Bella seda terve oma elu teinud,” on Sandra vastanud. “Ta on nagu andekas laps koolis, kellel pole tundides midagi teha ja võib minna otse ülikooli. Maxima Bella sündis Grand Prix hobuseks.”

Sandra Sysojeva (POL) esitas Maxima Bellaga Pariisis sama muusikalise vabakava, millega ta võitis tänavu Pärnu CHI. Foto: FEI/Benjamin Clark

Maxima Bella ei ole tänaseni klassikaline koolisõiduiludus. “Kõik ütlesid, et ta pole koolisõiduhobune, aga oleme tegelenud treeningul lihaste arendamisega,” rääkis Sandra. Kes nägi nende olümpiastarti, märkas, et hobusele on kerge teha piaffeed ja passaaži. “Ärge minult küsige, kuidas ma teda treenisin. Tema piaffe on nii armas ja loomulik, et mul oli lihtne seda küsida. Pean end pigem tagasi hoidma, et temalt mitte liiga palju küsida.” Olümpial teenis ta kohtunikelt piaffee ja passaaži eest 8,5 ja seda pi-pa üleminekute eest. “Meil on aega, et jõuda kõrgemate hinneteni,” on Sysojeva lootusrikas.

Kuula ka Sandra intervjuud portaalile Horse2rider.