Koolisõit tegi tiigrihüppe

Koolisõidu Eesti meistrivõistlustel Toomingal katsetati esmakordselt paberivaba hindamist. See tähendab, et kohtunike kirjutajad sisestasid hinded otse Equipe süsteemi ja puudus vajadus kahe kirjutaja ja inimese järele, kes oleks kohtunikelt pabereid kokku korjanud. Tavaliselt on olnud kohtunikel kaks abilist, kellest üks kannab paberile hinded ja teine sisestab andmed Equipe. See aga eeldas siiski omajagu käsitööd ja oli aeganõudev, sest sekretär pidi veenduma, et hinded paberil ja Equipes klapivad.

Varasemalt sai Equipe kanda vaid hinded, siis nüüd on Equipes uus funktsioon, mis võimaldab sinna sisestada ka kohtunike kommentaarid. Eesti meistrivõistluste eel toimus nö mänguvõistlus, kus kohtunikud ja kirjutajad said hinnete sisestamist läbi mängida, saades seeläbi süsteemiga paremini sõbraks. Paberivaba hindamine eeldab kolme asja- elektrit, internetti ja arvuteid. Kõik kolm olid Toomingal olemas. Toominga korraldajad andsid paberivaba hindamise õnnestumise puhuks isiklikud arvutid.

Paberivaba hindamine muutis võistluspäeva palju sujuvamaks, kuna hinded laekusid kiiremini ja korraldajatel oli kohe pärast võistlusklassi lõppu teada paremik. Võistlejatele saadetakse hinnetelehed hiljem e-mailile.

Ametnikud, kirjutajad ja kohtunikud on rahul

“See on nii mugav! Enam ei pea uurima, mis hindega tegu on, kas see on 4 või on 7,” kiidab võistluste sekretär Erene Vaher paberivaba hindamist. Programm on väga mugav, näidates muuhulgas sedagi, kui palju on kohtunikuputkas oleval arvutil veel akut ja mitu tundi saab temaga töötada.

“Nii veider oli hommikul tööle tulla, enam ei olnud kuskil suuri paberihunnikuid,” räägib Erene.

“Nii hea rahulik oli hinnata,” oli ka Eva-Maria Vint-Warmington rahul. “Mujal maailmas oli paberivaba hindamine kasutusel juba enne koroonapandeemiat.” Kohtunikuna leiab ta, et paberi peal on siiski hindeid lihtsam üle vaadata. Paberivaba hindamine eeldab ka suurt usaldust kirjutaja suhtes, mistõttu on eelistatud kirjutajad, kes on varem seda tööd teinud.

Tiiu Lind, kes koordineeris meistrivõistlustel kirjutajate tööd ja pidas ise samuti kirjutaja ametit, ütles, et kirjutajana on paberivaba hindamine üllatavalt mugav. “Kartsin, et minu puhul saab takistuseks see, et ma ei suuda ehk piisavalt kiiresti kirjutada, aga tegelikult osutus see hirm asjatuks. Kuna ma olin tegelikult kiirem kui ma oleksin olnud paberile kirjutades, siis sai pikemaid kohtunike kommentaare võistlejatele jätta. Kuna meil on Eesti meistrivõistlustel kogenud kirjutajad, on kõik kenasti laabunud ja kohtunikud on olnud meie tööga väga rahul.”

Päris viperusteta esimene esimene paberivaba hindamine ei läinud, seega oleks hea kui varuks on paberil kirjutamise variant. Sellegipoolest saab öelda, et paberivaba hindamine on edulugu, mida võiks kindlasti veel kasutada. “Aga wifi peab hea olema,” rõhutab Eva-Maria.

Järgmisena on kavas kasutada paberivaba hindamist Tallinn International Horse Showl.