Ihastes toimus voltižeerimise koolituspäev

Voltižeerimine on kogu maailmas üha enam populaarsust koguv ratsaspordiala ning oleme ka Eestis teinud algust voltižeerimise huvigrupi toel spordiala arendamisega. Käesoleval aastal on esmakordselt võimalus taotleda ka voltižeerimise treeneri kutset. Märtsikuu lõpus käis huvilisi koolitamas endine Soome voltižeerija ja tänane treener Emma Pakkanen, kelle käe all Soomes treenib igapäevaselt ka 17-aastane eestlanna. Emma Pakkaneni õpilane Anna-Liisa Anson esindas Eestit sel aastal ka Põhjamaade meistrivõistlustel Taanis.

Kevadisest koolitusest inspireerituna toimus 14. augustil 2024 Ihaste Ratsakeskuses praktiline õppepäev, mille viisid läbi Vivika Daniel (EKR3-ratsutamine, voltižeerimine) ja Evelin Daniel (EKR6- võimlemine). Koolitusel osales 10 treenerit ja huvilist, kelle seas oli nii voltižeerimise treenerikutse taotlejaid kui ratsutamistreenereid. Osalejate sõnul oli päev väga õpetlik ning täis praktilisi näpunäiteid. Üle sai käidud voltižeerimise ajalugu, kohustuslikud elemendid, varustus ja hobuste ettevalmistuse osa. Kokku sai lepitud ka kohustuslike elementide, harjutuste ning varustuse eestikeelne terminoloogia.

Praktilises osas näitasid Ihaste Ratsakooli õpilased esmalt voltižeerimispukil ja seejärel juba hobuse peal harjutusi ning seejärel oli kõigil võimalus ka endal voltižeerimisharjutusi praktiliselt läbi teha. Pärast praktikat tuli asuda ise õpilasi juhendama esimeste pisikeste näpunäidetega voltižeerimise harjutuste osas. Õpilased olid tublid ja juhendajad said kenasti hakkama, kuigi elevust tekitas juhendamise olukord omajagu.

Päeva viimases osas said koolitusel osalejad praktiliselt läbi teha Evelin Danieli juhendamisel võimlemisharjutusi õpilaste üldfüüsilise ettevalmistuse tarvis. Venitus- ja jõuharjutused kombineerituna tasakaaluelementidega olid pika päeva lõpuks väljakutseks nii mõnelegi.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et oli ääretult vajalik, sisukas ja töökas õppepäev, mis inspireeris osalejaid ning tekitas motivatsiooni õpitut oma treening gruppides koheselt praktiseerima hakata. Kõige vahvam päeva juures oligi see, et kogunesid taaskord voltižeerimisest sügavalt huvitatud treenerid ja huvilised ning omavahelistest aruteludest sündis palju uusi toredaid mõtteid.

Näiteks plaanitakse organiseerida 2025. aasta alguses kõigile huvlistele esimene treeningvõistlus (voltižeerimispukil) ning suvel juba mini-võistlussari. Juhendite ja võistluskategooriate täpsemal paika saamisel jõuab info kindlasti ka kõigi ratsakoolide ning huvilisteni.