Nuiamäe tallides sai imetleda tori hobuseid

Luukas (i: Lunoid, ei: Krahv), omanik ja aretaja Helina Amur

Napilt aasta tori universaalsuuna tõuraamatut pidav Tori Hobuse Selts korraldas pühapäeval Nuiamäe tallides oma esimese tori tõugu noorhobuste lõppülevaatuse. Ülevaatusele oli kogunenud 15 erinevas vanuses tori tõugu täkku ja mära. Päeva alustasidki vanemad täkud ja märad, kellele järgnesid 2- ja 3-aastaste täkkude esitlus ning päeva lõpetasid noored märad. Korraldajad olid saanud kaubale ilmataadiga, kes kostitas osalisi soojendava päikesepaistega, mis lisas niigi sooja ja sõbralikku õhkkonda mõnusat meeleolu.

Natuke numbritest

Tori Hobuse Selts on ainus, kellel on tori universaalsuuna ehk ohustatud tõugu tori hobuse tõuraamatu pidamise õigus. THS-i tõuraamatusse kuulub 424 hobust, kellest 297 hobuse andmeid haldab THS. Artikli kirjutamise hetkeks on registreeritud PRIA-s 12 varsa sünd, kuid seltsi esindajad kinnitasid, et sel aastal on oodata enam kui 20 varsa registreerimist, mis tähendab, et tori tõu iive on positiivne!

Täkkudest oli kolme järglasega esindatud Võimas II, talle järgnes Võrsik kahe järglasega. Ülejäänud 10 hobust esindasid erinevaid täkuliine. Emaisadena oli kahel korral esindatud täkud Vahur, Hopak ja Uhmer.

Vismut, i: Võrsik, ei: Vahur

Esinenud hobuste keskmine võõrveresuse osakaal neljandas põlves on 11.67%. Tegelikkus on mõnevõrra kirjum ja oli hobuseid, kelle võõrveresus oli 0% kui ka neid, kelle võõrveresus küündis 31.25%-ni.

Võõrveresuse puudumine või selle vähesus paistis selgelt välja. Hobused nägid välja nagu tori hobused. Mõistagi võib vabal maal igaüks aretada talle meelepärast hobust, ent pidades silmas, et universaalsuuna tori hobune on ohustatud tõug, oleks kummaline, kui ohustatud tõu toetust tuleks maksta hobusele, kelle esivanemaks on Cor de la Bryere.

Hiliskevadest augusti lõpuni on Tori Hobuse Seltsi hindajad käinud mööda Eestist ja hinnanud hobuseid. Pühapäeval toimunud finaali olid kutsutud ülevaatuste parimad. Tori Hobuse Seltsi juhatuse esimees Eve Haggi hindab hobuste kvaliteeti väga heaks. “Hobuste kvaliteet oli üllatavalt hea! Väga ilusaid ja toredaid hobuseid on olemas, ei saa midagi öelda,” kiidab ta kasvatajate tööd. Eve paneb siiski südamele, et kasutataks rohkem märasid ja et oleks täkupidajaid.

Lumilee (i: Lordy, ei: Hapollon), aretaja ja omanik Järvamaa Kutsehariduskeskuse

Vanemate hobuste esitlus jättis hea mulje

Nagu öeldud alustasid päeva vanemad täkud, kelle seas olid 9-aastane Luukas (i:Lunoid, ei: Krahv), 6-aastane Vismut (i:Võrsik, ei: Vahur), 4-aastane Uraan (i:Ulvang, ei: Arhus) ja 4-aastane Härlet (i: Härmas, ei: Pilger).

Vanemate hobuste nägemine oli positiivne, sest tegu oli täiskasvanud hobustega, kes ei olnud enam kasvufaasis ja näitasid oma parimaid külgi.

Siinkirjutajale kui tavalisele kõrvalseisjale eristusid selgelt Võrsiku järglased Vismut ja Veruschka, kes näitasid erakordselt heas tasakaalus ja nõtket liikumist. Veruschka näitas lisaks ka head hüpet. Ka oma tüübilt ja välimikult olid Vismut ja Veruschka võrdlemisi sarnased, esindades parimais mõttes klassikalist tori hobust.

Noorhobustest osutusid parimateks Velior, Volf, Albe ja Lumilee

2-aastaste täkkude hulgas tunnistati punktidega 54,5 punkti parimaks Velior (i: Võimas II, ei: Vahur), kasvatajaks ja omanikuks Kaja Väärsi. 3-aastaste täkkude seas viis esikoha 64,5 punktiga koju Volf (Võimas II, ei: Hertman), kes näitas universaalsuuna tori hobuse kohta väga entusiastlikku hüppetahet. Volfi aretajaks on Jüri Mahetalu OÜ, omanikuks S. Viljamaa.

Velior (i: Võimas II, ei: Vahur), kasvatajaks ja omanikuks Kaja Väärsi

2-aastaste märade hulgas krooniti parimaks 57 punktiga Albe (i: Albion, ei: Uhmer), kelle aretajaks ja omanikuks on Jane Alesmaa. 3-aastaseid märasid oli vaid üks, kuid see ei vähendanud kuidagi tema kvaliteeti. Selles vanuseklassis sai võidulindi külge Järvamaa Kutsehariduskeskuse aretatud Lumilee (i: Lordy, ei: Hapollon).

Albe (i: Albion, ei: Uhmer), kelle aretajaks ja omanikuks on J. Alesmaa

Tori hobusel läheb hästi

Nuiamäe tallides toimunud ülevaatust iseloomustas algusest lõpuni professionaalsus. Ajakava oli koostatud mõistlikult, et terve päeva jooksul püsis üritus kenasti graafikus. See tagas ürituse sujuvuse, mis muutis kogu asja jälgimise publikule lihtsaks ja meeldivaks. Viimasele andsid palju juurde Eve kommentaarid, kus ta andis ülevaate tori hobuse ja Viljandimaa seostest kui ka nähtud hobustest ning nende põlvnemistest. Eraldi tuleks kiita vahvat platsimeeskonda, kes paistis silma asjatundlikkusega.

“Olen ülevaatusega väga rahul, väga tore päev on olnud,” kiitis Eve Haggi. Osalenud hobuste taset ja kvaliteeti hindab Eve kõrgeks, mida ta peab ootuspäraseks, sest kutsutud olid parimatest parimad.

Eve usub ka, et Nuiamäe tallides võitjateks kroonitud hobused on kõige paremas mõttes ehedad tori hobused. “Pärast näitust ütles üks inimene, et vaadates neid hobuseid, kes said autasud, siis ma tunnen kohe ära tori hobuse. Nii oligi,” sõnas Haggi.

Volfile (i: Võimas II, ei: Hertman) ei valmistanud vabahüpped probleemi

Eve julgustab kõiki tori hobuse omanikke, et nad osaleksid ülevaatustel. “Kindlasti tuleks osaleda! Iga näitamine on aretusväärtus omaette.” Ta toob välja, et pühapäeval nähtud hobused on eelmise aretusprogrammi ajal tehtud aretusotsuste tulemused. “See paaritushooaeg, mis nüüd toimus, oli näha, et inimesed on natuke teadlikumad ja teevad otsuseid meie (Tori Hobuse Seltsi) programmi alusel. Usun, et kahe aasta pärast on põnevam pilt,” on Eve lootusrikas.

Tori hobuse käekäiku hindab Eve positiivseks. “Ma arvan, et tori hobune elab täna hästi. Meil on ääretult tublid hobusepidajad.”

Kõik ülevaatuse tulemused on kättesaadavad Tori Hobuse Seltsi kodulehel.