Ilmus raamat Eesti sporthobusest

Tallinn International Horse Show raames esitleti ahjusooja raamatut “Eesti sporthobune”. Raamatu autoriks ja koostajaks on Raigo Kollom ning raamatus lööb kaasa 13 kaasautorit. Raamat annab ülevaate sporthobuste aretusest Eestis ja Eesti Sporthobuste Kasvatajate Seltsi tegevusest.

Juubeliaastaid tähistavad raamatud muutuvad sageli suurteks pildiraamatuteks, kuid seda ohtu Raigo Kollomi teostega ei ole. Põhirõhk on sisul ja faktidel ning neid jagatakse lugejale igal leheküljel lahkel käel.

Kui kolme olümpiahobuse lugusid on kuuldud juba küllaldaselt, siis edukamate kasvatajate omi on kuulda olnud vähem. Raamatu üheks põnevaimaks peatükiks on silmapaistvamate kasvajate lood elust endast, kus nad jagavad lugejaga oma mõtteid ja teekonda. Need on sageli varem kõlamata lood, mis on arusaadav, sest hobuinimesed räägivad meelsasti oma hobustest, mitte iseendast.

Ehkki raamat tähistab 25-aastaseks saava seltsi tegemisi ja saavutusi, ei mõju see teosena, mis jätab mulje nagu oleks kõik saavutatud ja tehtud. Vastupidi. Peatükis “Kuhu edasi?” kirjutab Raigo Kollom: “ Kõige kurvem ja kahjulikum oleks tõuraamatu esimese veerandsajandi lõpus rahule jääda, et nüüd on kõik valmis. Nagu võiks nüüd lihtsalt hobuseid kasvatada, neile passe teha ja õnnelik olla. See pole see, mis viib edasi.”

Edasiliikumine on raamatu läbiv joon, samuti julgus teha otsuseid ja haarata initsiatiivi. See jääb kõlab ka kasvatajate ja sportlastega tehtud lugudest- nad on julged tegude inimesed, mistõttu pole imestada, et ESHKS on julgete ja hakkajate inimeste nägu.

Raamatut saab soetada Eesti Sporthobuse Kasvatajate Seltsist. Raamatu hind on 25 eurot + saatmiskulu 5 eurot.

Oktoobri teisest poolest on raamat müügil Apollo raamatupoodides.