FEI tutvustab mõõtevahendit, millega hakatakse järgmisest aastast mõõtma kapslite kinnitamise tugevust

Rahvusvaheline Ratsaspordiliit (FEI) on töötanud välja mõõtevahendi, millega saab kontrollida, et kapsel ei oleks kinnitatud liiga tugevalt. FEI poolt väljatöötatud vahend on juba saanud kriitikat, kuna arvatakse, et see jätab ninaluu ja kapsli vahele soovituslikust vähem ruumi.

2023. aastal tegi FEI ettepaneku töötada välja mõõtevahend, mis asendaks soovitatud sõrmevahe mõõtmist hobuse ninaluu ja kapsli vahel. Pärast rohkem kui 600 hobuse testimist takistussõidus, koolisõidus, kolmevõistluses, kestvusratsutamises ja rakendispordis, tutvustas FEI oma mõõtevahendit.

Tööriist, mille FEI sõnul töötati välja koostöös välishindajatega, pidi testperioodi jooksul saama positiivset vastukaja ning plaan on seda kasutada FEI võistlustel alates 2025. aasta esimesest kvartalist. Mõõtevahend, mis tagab, et vähemalt kaks sõrme mahuks vabalt kapsli alla, on saadaval ka ostmiseks neile, kes seda soovivad.

Alates 1. jaanuarist 2025 kehtivad järgmised reeglid (artikkel 1044). Kui enne starti tuvastatakse, et kapsel on kinnitatud liiga tugevalt, siis ei lubata võistluspaari starti, välja arvatud juhul, kui ratsanik annab kapslit järgi ja kinnitab selle korrektselt. Kui tugevalt kinnitatud kapsel tuvastatakse pärast starti või võistlussoorituse ajal, siis võistluspaari tulemus diskvalifitseeritakse ja ratsanik saab kollase kaardi. 

FEI  mõõtevahendit saadab kriitika

Uus mõõtevahend on pälvinud kriitikat. Rahvusvaheline Ratsutamisteaduste Ühing (International Society  for Equitation Science, ISES) on välja töötanud sarnase tööriista, millega saab samuti mõõta kapsli kinnitamise tihedust. Nende tööriista mõõtmistulemus on oluliselt suurem kui FEI oma. 

Arvutuste kohaselt vastab kahe sõrme vahe, mis on üldiselt aktsepteeritud mõõt kapslite jaoks, ligikaudu 6,15 ruutsentimeetrile. FEI uus tööriist vastab 4,67 ruutsentimeetrile, samas kui ISES-i tööriist on 6,08 ruutsentimeetrit. See tähendab, et FEI mõõtevahendi “kaks sõrme” on umbes 24% väiksem, mis omakorda tingib selle, et FEI mõõtevahend jätab kapsli ja ninaluu vahele vähem ruumi kui ISES-e oma.

Siiski leidub ka neid, kes FEI-d tunnustavad, sest FEI on astunud sammu lähemale sellele, et kapsli kinnitamise tihedust mõõdetakse korrektselt. Nimelt näeb FEI juhendmaterjal korrapidajatele ette, et kapsli kinnitamise tugevust tuleb mõõta hobuse põse (!) ja kapsli vahelt. Seda reeglistikku on pikalt kritiseeritud, sest selline mõõtmine ei ole korrektne, võimaldades kapsli üle pingutada, kuid hobuse põse anatoomia tõttu on ikka võimalik mahutada sõrm hobuse põse ja kapsli vahele.