Hobusekasvataja Peeter Viiard loodab sõnniku abil auto sõitma panna

Tuntud Võrumaa hobusekasvataja Peeter Viiard on Maalehe andmeil tööle pannud hiiglasliku sõnnikutünni, mis toodab mahekomposti ja eraldab ööpäevas 25 kilovatti soojust, mille kasutamiseks tuleks viia tünnist välja toru ja panna ventilaator 65kraadist õhku puhuma näiteks kanala, kasvuhoone, talli või elumaja kütmiseks. Viiard teab rääkida, et kui üles panna biogaasi reduktor, siis saaks toota ka majapidamisgaasi ning sellega koguni auto sõitma panna.

“Soomes on poole küla autod lehmasõnnikust toodetava biogaasi reduktori taga.” kirjeldab Viiard, kes sai 12 meetri pikkuse kompostitünni tööle mullu sügisel ning plaanib sealt tekkivat mahesõnnikut ka müüma hakata. Kompostiproovid on analüüsida saadetud maaülikooli mullalaborisse, kust saab teada nende keemilise koostise ja idanemisproovide tulemused. Seejärel saab täpsemalt selgeks hinna, mis ei pidavat tavaturba omast palju erinema.

Allapanuks kasutataksegi Virve Hobusekasvatuses turvast. Ligi tonni jagu turba ja sõnnikusegu viib Peeter koos abikaasa Janaga igapäevaselt tallist tünni ning 20-25 päeva pärast tuleb sealt välja mikroobivaba, mure ja hästi lõhnav kompost.

Kompostitünni tehnoloogia on mõeldud tiheasustusega aladele, kus tuleb sõnniku ebameeldivast haisust vabaneda. Viiard nägi sellist tehnoloogiat esimest korda Soomes, kus see on kasutusel juba 1985. aastast. Nüüd tegi ta nähtu põhjal joonised ja laskis tünni Vastseliina metallitööstuses kokku keevitada.

Kuigi kahel korral sai küsitud ka PRIAst toetust, ei õnnestunud seda saada ning rohkem kui 30 000eurone investeering tuli endal teha. Viiard arvab, et pikas perspektiivis on see kindlasti tasuv ning mahesõnnikule on turgu. Lisaks toodetakse ju ka soojust. On ka võimalus toota elektrit, aga nii madala temperatuuriga soojuse elektriks muutmise tehnoloogia on kallis.

Loe lähemalt Maalehest: http://www.maaleht.ee/news/maamajandus/maamajandusuudised/hobusekasvataja-peab-plaani-auto-sonniku-joul-soitma-panna.d?id=64039409&pictureID=64039411