USA sai Beezie Maddeni näol järjekordse Maailmakarika võitja

Tänane takistussõidu Maailmakarika finaal oli erakordselt põnev ning sarnane mullusega – ümberhüpetele pääses kaks sportlast, Beezie Madden ja Steve Guerdat. Nagu mullugi, läks tiitel teisena startija eelise saanud ameeriklasele.

Seekordne finaaali rada oli väga raske. Nagu öeldi ka ajakirjanikele parkuuri tutvustades: "Neljapäeval olid takistused kõrged, reedel kõrgemad, täna on nad väga suured." Finaalile läks ainsagi karistuspunktita vastu vaid üks sportlane – Luciana Diniz (POR) Lennoxil, kuid šansid olid radade keerukust arvestades kümnekonnal paaril.

Esimest vooru ei suutnud keegi vigadeta läbida. Ikka kukkusid isegi lootusrikkamatel sõitjatel latid viimasel või eelviimasel takistusel. Teise vooru alguseks oli vähim arv karistuspunkte Beezie Maddenil (USA) Simonil – 5, talle järgnesid Kevin Staut (FRA) ja Silvana 6 kp-ga.

Kevin Staut ja Silvana

9 kp olid juba kogunud Steve Guerdat (Nino des Buissonnets) ja McLain Ward (Super Trooper De Ness). 12 kp-ga jätkasid Sergio Alvarez Moya (Carlo), Marc Houtzager (Sterrehof's Tamino), Rolf-Göran Bengtsson (Quintero La Silla) ja Luciana Diniz, kelle avavoor ebaõnnestus, kui maha tulid parkuuri lõpupoole kolm takistust. Veel hommikul viit karistuspunkti omanud Pius Schwizer (SUI) kogus Verdil 20 kp ning lõppvooru ei pääsenudki.

Marc Houtzager ja Sterrehof's Tamino

Teises voorus starditi pööratud paremusjärjestuses. 12 kp omanikest alustas esimesena Moya, kel õnnestus teha päeva esimene puhas sooritus, mis publikule loomulikult oli väga meeltmööda. Marc Houtzager oli samuti üsna lootustandev, seda kuni viimase takistuseni, mis pudenes alla, tema skooriks kokkuvõtteks jäi 16 kp. Rootslaste kisa saatel startis Bengtsson, kes ühtegi latti alla ei tõmmanud ning aplaus kasvas kõrvulukustavaks, kuni selgus, et ületatud normiaja eest lisandus siiski 1 kp, mis tähendas rootslasele kokkuvõttes 13 karistuspunkti. Luciana Diniz langes konkurentsist välja, kui vead tulid kahel takistusel ning kokkuvõttes jäi veel hommikul liidripositisoonil olnud portugaallanna kontole 20 kp.

Luciana Diniz ja Lennox

Steve Guerdat läks lõppvooru otsusekindlalt ja maksimaalse keskendumisega, mis kandis ka vilja. Tasuks puhas sõit ja kokkuvõttes 9 kp.

Steve Guerdat ja Nino Des Buissonnets

Kõigest kolm ratsanikku jäid meid lahutama lõpplahendusest. McLain Wardi Super Trooper De Ness oli heas vormis, kuid rada oli tõesti raske, samas näitasid kaks ratsanikku eespool, et seda on võimalik vigadeta läbida. Kahjuks tuli ka siit eksimus ning 4 kp lisaks andsid ameeriklasele kokku 13 kp. Kevin Staut, kel "all" 6 kp, läks muidugi püüdma nulliringi, mis oleks Beezie eksimuse korral kohe andnud võidu. Paraku tabas neidki viimase takistuse needus ning 10 kp olid lõpp-kontole kogutud.

McLain Wardi ja Super Trooper De Ness

Beezie Maddenil ja Simonil jäi öelda viimane sõna. 5 kp aga polnud alustamiseks kuigi hea positsioon, sest sisse ei tohtinud tulla ühtegi eksimust. Ühe vea puhul oli aga oodata ümberhüppeid Steve Guerdat'ga. Beezie'le saigi saatuslikuks eelviimaseks takistuseks olnud süsteem, kust lisandunud 4 kp tõid publikule erilise maiuspala – ümberhüpped kahe väga tugeva paari vahel.

Beezie Madden hobusel Simon väljub ümberhüpetelt võitjana

Täpselt aasta tagasi Hollandis oli Steve Guerdat täpselt samas situatsioonis – ümberhüpetel ameeriklasega, ning pidi ise startima esimesena. "Mul ei olnud eriti suurt valikut, pidin minema kiiresti ja puhtalt ja lootma, et see õnnestub. Mullu ma tegin selle vea, et olin esimesena liiga aeglane, mõtlesin, et seekord riskin," kommenteeris Steve. Kahjuks risk end ei õigustanud ja muidu suurepärane duo tõmbas maha kaks takistust. Maddenile oli võit vaid vormistamise küsimus, ehkki väikese vimka viskas tulevane tiitliomanik ka sisse – nimelt suutis ta imekombel elimineerida ümberhüpete viimase takistuse keskmise lati.

Pressikonverentsil jätkus kõigil Göteborgi show suunas vaid häid sõnu, ehkki Steve Guerdat tavapärasest mornist ilmest võis siiski välja lugeda suurt pettumust. Rajameister Uliano Vezzani (ITA) pidi ajakirjanike ees end kaitsma küsimuste eest, kas parkuurid polnud ehk liiga rasked. "See on Maailmakarika finaal. Hobused hüppasid hästi, ma olen rahul ega näe probleemi." Talle sekundeeris teise koha omanik Steve Guerdat, öeldes, et rajameistrit ei tohi süüdistada selles, kui sportlased ei saa oma ülesandega hakkama. "Tegelikult ei olnud ju küsimus selles, et hobustel oleks olnud tõelisi raskusi. Jah, oli palju neljasid, kuid mitmed näitasid kokkuvõttes väga head taset."

Rajameister Uliano Vezzani

Beezie Madden, kes sügisel tähistab oma 50ndat juubelit, oli oma pika karjääri jooksul puudust tundnud just Maailmakarika võidust. "Reedel mul oli väga hea meel puhta sõidu üle ning lootsin lihtsalt sellele, et teised eksivad. Päevade areneses oli tunne hea ja ümberhüpetele minnes juba suur pingelangus, sest Steve oli saanud 8 kp. Minu hobune on tegelikult väga ettevaatlik ja kui ma teda õigesti juhin, siis ta saab hüppamisega hästi hakkama." Beezie Madden oli autasustamisel veetlev ning sõbralik, paludes isegi rootsi publikult andeks, et kokkuvõttes kuuendaks jäänud Bengtssoni asemel ise tiitli napsas.

Kevin Staut lisas, et on koha üle äärmiselt õnnelik, kuna Silvana pole kunagi nii keerulist nja suurt rada hüpanud. "Olin üsna üllatunud, et ta suudab ka nii suurt võistlust nii hästi üle elada."

Muide, võistlust, mille fantastilisust kiitsid absoluutselt kõik, käis tänavu vaatamas rekordiline arv publikut – 90 758 inimest.

Maailmakarika finaali tulemused asuvad siin: http://results.scgvisual.com/2013/goteborg/worldcup.html

Kõik Göteborgi tulemused leiate: http://results.scgvisual.com/2013/goteborg/