Takistussõidu EM-i asusid juhtima britt Ben Maher ja Cella

Eile õhtupoolikul tehti Taanis Herningis algust P.S.I. FEI Euroopa Takistussõidumeistrivõistlustega. Pärast esimest osavõistlust asus juhtima Londoni võistkondlik kuldmedalist britt Ben Maher hobusel Cella.

Vaadates eilse osavõistluse lõpp-protokolli, saame tõdeda, et suuremas osas panime oma eilses ennustusartiklis favoriitidele pihta. Pettumuse valmistasid küll sakslased , kelle parimana Daniel Deusser hobusega Cornet d`Amour kümnendal kohal. Tabel C ja takistused 150 cm kõrged. Selline oli esimene osavõistlus, mille ajalised tulemused konverteeriti karistuspunktideks moel, kus kaotussekundid võitjale jagati kahega. Nii läheb tänasele teise osavõistluse esimesele voorule liidrina ehk null karistuspunktiga vasti britt Ben Maher hobusel Cella. Liiderpaarile kaotavad 0.29 punktiga Londoni indivisiuaalsed olümpiavõitjad šveitslane Steve Guerdat ja Nino de s Buissonnets. Kolmandalt realt leiame prantslase Roger Yves Bosti hobusega Castle Forbes Myrtille Paulois, kellel 0.58 punkti. Koheselt järgnevad favoriitide hulka kuuluvad Luciana Diniz ja Kevin Staut. Rootslasi me favoriitideks ei pidanud, kuid sellele vaatamata on kaks selle kuningriigi esindajat esikümnes. Jens Fredricson ja Lunatic on kuuendad 1.29 karistuspunktiga ning tiitlikaitsja Rolf-Göran Bengtsson Casalliga seitsmes mahajäämusega 1.63 punkti.

Suurim üllataja oli avapäeval kindlasti üheksanda tulemusega lõpetanud ungarlane Gabor Szabo hobusel Timpex Cabale, tehes mingil moel Rein Pilli, kes mäletatavasti paljudele üllatuslikult Windsori EM-i avavõistluse Big Boy`ga lõpetas seitsmendal kohal. Vahe on siiski selles, et kui Rein ja Big Boy olid eelnevalt meie piirkonna suurvõistlustel korjanud mitmeid võite, siis ungarlasel miskit sellist ette näidata ei ole. Rahvusvahelistest tulemustest leiame vaid kaks nullisõitu. Eks järgnevad päevad näitavad, kas oli tegemist ühekordse sähvatusega, või ongi Ida-Euroopas tõusmas uus täht.

Kurb, kuid samas reaalsust peegeldav on fakt, ei Eestis võistelnud sportlased hõivavad avapäeva järel tabeli lõpuosa. Kui võtame kohal 64 kuni 77, leiame sealt vaid Soome, Venemaa ja Valgevene sportlased aga ka Poola, Tšehhi ja Ungari takistussõitjad. Viimasena sai tulemuse kirja Tallinnas võistelnud norrakas Ole Kristoffer Meland. Venemaa koondist tabas tagasilöök, kui üks nende liidreid Natalia Simonia Kilaril tulemust kirja ei saanudki. Parima venelasena on 33-s Vladimir Beletsky hobusel Mats Up Du Plessis 4.87 karistuspunktiga.

Võistkondlikus arvestuses asus juhtima Prantsusmaa, kellele järgnevad Suurbritannia ning Šveits.Täna jätkub takistussõitjate EM teise osavõistlusega, milleks kahevooruline kuni 160 cm kõrguste takistustega parkuur. Kui tavaliselt peetakse kahevoorulise parkuuri mõlemad voorud samal päeval, siis EM on erand ning erinevad voorud peetakse erinevatel päevade.