Vanast tallist sai kaasaegne eramu

Suurbritannias tegid nimekad arhitektid vanast tallihoonest kaasaegse elamu, säilitades osaliselt ajaloolisi konstruktisoone ning koguni boksigi.

5. aprillil 1946. aastal võitis hobune nimega Lovely Cottage UK suurima galopivõistluse Grand National. Hobune teenis kodus Headbourne Worthy külas kangelase väärilise vastuvõtu ning läks teenitud puhkusele mõisatalli, kus ta elas.

Tallid, mis kunagi olid täies hiilguses ja funktsioneerivad, jäeti aga hiljem maha ning seisid senimaani tühjade ning lagunevatena. Õnneks oli inimesi, kes polnud ajaloolisi mõisavalduseid unustanud ning auhinnatud arhitektuuribüroo AR Design Studio sai võimaluse tallikompleksi luua 3 magamistoaga eramu. Büroo töötajad märkasid tallihoonetes kohe potentsiaali loomaks peent ja kaasaegset, ent samas ajaloolise varjundiga kodu. Stuudio sõnul on see hea näide sellest, kuidas mõnikord toovad just piiratud tingimused ja võimalused kõige huvitavamaid lahendusi.

Eesmärgiks oli säilitada kõike, mis võimalik, ning teha uuendused võimalikult lihtsaks ja neutraalseks, et ajaloolised detailid paremini esile tuleksid. Tulemuseks oli näiteks ebatavaline tubade paigutus, mis tulenes talliplaanist. Paljud vanad detailid säilitati, andes neile uue funktsiooni. Näiteks jootjad puhastati ja muudeti kraanikaussideks, hobuste sidumiseks mõeldud aasadest tehti rätikutehoidjad, vanad uksed on endiselt kasutusel. Eramu on väga hästi soojustatud ning rikkalikult valgustatud tänu lisatud katuseakendele.

Vaata pilte: http://ardesignstudio.co.uk/grade-ii-listed-stable-conversion-completed