Araabia Ühendemiraatide kuulumine FEI liikmeskonda peatati

Nädalapäevad tagasi otsustas FEI (Rahvusvaheline Ratsaspordi Liit) Büroo peatada määramata tähtajaks Araabia Ühendemiraatide liikmestaatuse uurimaks hobuste halva kohtlemise juhtumeid ning FEI reeglite eiramist Emiraatides korraldatud kestvusratsutamise võistlustel.

FEI Büroo, eesotsas president Ingmar de Vos`ga oli hääletamisel üksmeelne ning Araabia Emiraatide liikmelisuse peatamise otsus jõustus koheselt. Tänasel päeval ei saa Emiraadid osaleda ühegi FEI organi töös, korraldada rahvusvahelisi ratsaspordivõistluseid, samuti ei ole nende sportlastel lubatud osaleda rahvusvahelistel võistlustel. Erandina lubatakse siiski Araabia Ühendemiraatide sportlastel, välja arvatud kestvusratsutajad, osaleda väljaspool Emiraate toimuvatel rahvusvahelistel võistlustel FEI lipu all.

Probleemid Araabia Ühndemiraatidega tekkisid juba eelmisel aastal, mil tulid avalikuks arvukad hobuste halva kohtelmise juhtumid kestvusratsutamise võistlustel. Eelnevalt oli FEI tänavu veebruaris tühistanud kahe Emiraatide poolt märtsikuusse planeeritud kestvusratsutamise kuulumise rahvusvahelisse kalendrisse. "Otsus liikmelisuse peatamiseks ei tulnud kergelt," kinnitas FEI prsident, "Paraku ei olnud meil enam muid võimalusi Emiraatide mõjutamiseks jäänud. Me peame järgima FEI poolt kehtestatud reegleid täie vastutustundega ega saa lubada alaliitudele mingeid erisusi." Ingmar de Vos lisas, et FEI oli kindel mullu 1. augustil jõustunud Kestvusratustamise Strateegilise Planeerimuse Grupi poolt soovitatud uute reeglite jõustumine aitab lõpetada Emiraatides katastroofiliste ja fataalsete tagajärgedega hobuste vigastuste jada, kuid paraku see nii ei olnud.

Araabia Ühendemiraatidel on võimalus taastada oma liikmelisus pärast seda, kui võetakse arvesse FEI poolt tehtud ettekirjutused hobuste kohtlemise alal ning allkirjastatakse kokkulepe, mille alusel kohustutakse täitma vastuvaidlematult kõiki FEI reegleid. Peatamise otsus jõustus 12. märtsil, 30 päeva jooksul alates sellest on Emiraatidel võimalus see vaidlustada FEI Tribunali kaudu.