Pille-Riin Roosileht stardib homme Bredas ponirakendite MM-il

Käesoleval nädalal viiakse neljapäevast pühapäevani Madalmaades Bredas läbi ponirakendite Maailmameistrivõistlused, kus Eestit esindab Pille-Riin Roosileht poniga Topper.

Pille-Riin Roosileht osaleb tänavu oma teistel täiskasvanute maailmameistrivõistlustel, mullu võttis noor kutsar osa Ungaris peetud hobuste üherakendite maailmsest tiitlivõistlusest. Tänavu kvalifitseerus Ungaris treeniv Roosileht MM-le poniga Topper, kellega mäletatavasti võitis juunikuises Altenfeldenis (Austria) CAI3* võistluse koolisõidu, lisaks esines hästi maailma paremiku osavõtul peetud CAIO4* võistlusel Mindenis (Saksamaa), kus lõpetas 15. kohal.

„Pärast Mindeni võistlust saatsime Topperi kohe Hollandisse, kus treenisin teda sealse itaallasest treeneri Claudio Fumagalli abiga,“ mainis Roosileht. Enamuse ajast sõitis edukat poni Pille-Riin ise, perioodil, mil Eesti kutsar viibis Ungaris, tegeles poniga Fumagalli.

Bredas Eesti Chef d`Equipe kohuseid täitev Hillar Talts leidis, et Eesti rakendisportlaste osalemine maailma kõrgtasemel on ilmselge märk meie rakendispordi üha tõusvamast arengust. Taltsi sõnul oli algselt kavas MM-le välja minna kahe kutsariga, kuid paraku jäi tänavuse vabariigi meistri Riina Rõa kvalifitseerumine juriidiliste keerdkäikude taha. Rõa sõitis kahel korral välja kvalifikatsiooniks vajaliku tulemuse koolisõidus ning lõpetas kolm CAI2* võistlust, kuid probleem tekkis sellest, et niinimetatud 3* kutsarina lõpetas ta vaid ühe vajaliku tasemega võistluse.

Rahvusvahelises rakendispordis toimib süsteem selliselt, et kui oled lõpetanud kaks CAI1* võistlust, nimetatakse sind 2* kutsariks. Seejärel lõpetad kaks CAI2* võistlust ning uueks tiitliks on 3* kutsar. Rõale omistati 3* kutsari tunnus juuni lõpus, pärast mida ta lõpetas ühe võistluse. „Sisulises plaanis Riina täitis MM-i normatiivi, kuid juriidilises plaanis mitte,“ nimetas Talts, kes loodab, et tuleval aastal Austrias peetavale hobuste üherakendite MM-le on Eestil võimalik välja minna koondisega ehk vähemalt kolme kutsariga.

Nii Chef d`Equipe kui Topperi ungarlasest omanik Vilmos Jambor on ühel meelel, et parimat tulemust on Roosilehelt oodata koolisõidus. Analüüsides statistikat, teades hobuse vormi ning konkurentide seniseid sooritusi, ei ole juhul, kui sooritus tuleb samal tasemel Altenfeldeni ja Mindeniga, võimatu jõuda koolisõidus kümne parima hulka. Topper on tänavusel hooajal muutunud stabiilseks ka maratonis ja täpsussõidus ning kogu Hollandis viibiv tiim loodab tänavust parimat esitust.

Pille-Riin ja Topper asuvad koolisõidu starti neljapäeva hommikul, laupäeval on kavas maraton ning pühapäeval täpsussõit. Tänavune ponirakendite MM viiakse Bredas läbi traditsioonilise suurvõistluse Outdoor Brabant (Indoor Brabant toimub lähedal asuvas s`Hertogenboschis, kus 2012.a. peetud takistus- ja koolisõidu MK-finaali käis kajastamas ka Hobumaailm) raames. Lisaks MM-ile toimub samaaegselt hobuste neljarakendite CAIO4* koos MK kvalifikatsioonietapiga, lisaks rahvusvaheline kolmevõistlus tasemel CIC2*/CIC3* ning Hollandi rahvusliku taseme takistus- ja koolisõit.

Suurvõistluse kodulehekülje leiate aadressilt http://www.outdoorbrabant.nl/en_GB

Eesti Ratsaspordi Liit