2019. a ratsaspordi parimate hääletamine nüüd avatud!

25. jaanuaril 2020 antakse Eesti Ratsaspordi Liidu pidulikul galal üle 2019. aasta parimate meened. Traditsiooniliselt saab “Aasta …” eriauhindade saajate nominentidele oma hääle anda igaüks. Vaata, kes on tänavused nominendid ja anna hääl sellele, kes on Sinu arvates aasta parim! Link on avatud kuni 29.12.2019 (k.a.).

Hääletada saab SIIT

Nominentide tutvustused


Aasta tegija

Annely Suigom –  gruum

Suve lõpus tuli uudis, et Alfons Ra pühkis Eesti tolmu kapjadelt. Arvatavasti oli sellest kõige rohkem kahju Annelyl, kes igapäevaselt Alfonsi ja teiste Reinu hobuste eest hoolt kannab. Annely ei armasta teha suuri sõnu ja hoiab tahaplaanile ning piltidele või telekaamera ette jääb ta harva. Tema igapäevane hool ja raske töö väärib aga ära märkimist, sest see on oluline komponent Rein Pilli edus takistussõitjana.

Celin Lannusalu – ratsaspordi fotograaf

Kas oled näinud võistlustel pika toruga blondi tüdrukut? See on Celin. Endise takistussõitjana on tema lemmikalaks just takistussõit ja selle jäädvustamine. Sellel aastal pildistas Celin lausa 22-l võistlusel, andes sellega suure panuse olulisemate võistluste ajalukku jäädvustamisel.

 

Ats Kalju – kolmevõistluse võistluste korraldaja

Tänavu oli kolmevõistlejate üheks lemmikvõistluspaigaks Kose, kus Ats Kalju on ehitanud suurepärase võistluskoha. Hakkaja mehena nägi Ats palju vaeva ka võistluste korraldusega ning tulemuseks oli kaks suurepärast kolmevõistlust, mis sellest hooajast säravalt meelde jäävad.

 

Andres Tõnissoo –  võistluse spiiker

Kes on käinud Luunja Karikal, on kindlasti tähele pannud meeleolukat spiikrit, kes aitab sisustada pikki võistluspäevi. Andres on Luunja võistlusel abiks olnud juba aastaid ning viimasel ajal on ta kätt proovinud ka ratsutamise ülekannete kommentaatorina. Ka horse show tiimis on Andresel oluline roll täita. Nimelt peab ta seal ringmasteri ametit. Ja seda kõike teeb ta rõõmsal meelel ja teistele lahkeid sõnu jagades.

Ingrid Pruual – takistussõidu võistluste korraldaja

Veskimetsa ratsakeskuse üheks mootoriks võib kindlasti pidada Ingridit, kelle eestvedamisel peetakse seal võistluseid ja toimetatakse koos igapäevastes tegemistes. Uuest Veskimetsa keskusest räägitakse juba palju aastaid, kuid seni peab hakkama saama olemasolevate tingimustega. Neid võimalusi ongi Ingrid suutnud oskuslikult ära kasutada ja rõhutades talveperioodil keskust olulise võistluspaigana.

 

Aasta tegu

Siim Tv – ratsaspordi kajastamine

„Tere, Eesti!“ kõlas esmakordselt 2. aprillil Göteborgist. Nüüdseks juba tuttav tervitus on saanud Siim Tv tunnuseks ning juhatab sisse põnevad videod ja otseülekanded võistluste telgitagustest. Lõbusad ja toredad videod toovad pildile need inimesed ja tegemised, kes tavaliselt kaamera ette ei satu. Siim Kroon alustas otseülekannete tegemisega juba eelmisel aastal, kuid tänavu sai ta sisse eriti hea hoo, mil tekkis Siim Tv, aidates nii omalt poolt kaasa ratsaspordi tutvustamisele.

 

 

Veskimetsa rakendivõistlus koos koolitusega

Juuni keskel toimus Veskimetsas üks tore combo – koolitus koos võistlusega. Ühel päeval said huvilised proovida kätt rakendis ja järgmisel päeval kohe algtasemel võistelda. Huvi oli suur ja tõi spordialale kohe uusi harrastajaid juurde. Tagasiside sellisele formaadile oli väga positiivne ning see toimis hästi, andes rakendispordile hea tööriista oma kandepinna laiendamiseks.

 

Eesti ajaloo parim kolmevõistluse noorhobuste MM-i tulemus –  Jaagup Kallas ja Olli Royal

Juba aasta alguses oli Jaagupil kindel plaan teha oma treening- ning võistlusplaan eesmärgiga jõuda kolmevõistluse noorhobuste MM-le. Selle nimel nägi sportlane vaeva ning see tasus end ära. Rasketes tingimustes saavutati 6-aastaste noorhobuste kolmevõistluse MM-l tori tõugu Olli Royaliga 18. koht. See on läbi ajaloo kõrgeim koht, mis eestlase poolt kolmevõistluse noorhobuste MM-l saavutatud on.

 

Eesti ajaloo parim ponirakendi MM-i tulemus – Pille-Riin Roosileht

Rakendisportlane Pille-Riin Roosileht tegi väga hea tulemuse enda kodutallis Ungaris Aszar Kisberis toimunud ponirakendite MM-il, kus sai 10. koha. Tegemist on ilmselgelt meie rakendispordi kaalukaima tulemusega, sest jõudmine maailmameistrivõistlustel kümne hulka, ei ole just igapäevane saavutus. Tulemuse tegi Pille-Riin ponidega Abbeyfield The Gladiator, Topper ja Vezer.

 

Eesti ajaloo parim juuniorite takistussõidu EMi tulemus – Margareth Eikner ja Luigi Van De Kornelishoeve

Margareth Eikner saavutas juulis toimunud juuniorite vanuseklassi takistussõidu Euroopa meistrivõistlustel 24. koha. Mainimist väärib fakt, et see on läbi ajaloo meie juuniorite parim tulemus EMI-l. Margareth ja Luigi tegid suurepärase võistluse ja seadsid lati järgmiste juuniorite jaoks kõrgele.

 

MK-sarja Kesk-Euroopa liiga 2. koht – Kullo Kender ja Artas

Kullo Kender ja Artas olid selle kevade „kuum paar“, kellest kirjutati palju. Koos tehti vägev võistlus Poolas liiga finaalis, mille lõpetasid kõrgel teisel kohal. Sellel järgnes koha MK-finaal Göteborgis, kus meie paar südilt võistles. Mõlemad on saavutused, mis tunnustamist väärt!

 

Aasta võistlus

Jumping Perila

Suve mahukaim takistussõidu võistlus oli Jumping Perila, mis toimus 18. – 21. juulini Perila tallis. Selle raames peeti Eesti noorhobuste ja -ponide tšempionaat, Land Rover Trophy III etapp, Fair Play Ponikarika 2019 finaal ja Freejump Lastekarika 2019 VII etapp. Perila tiim suutis lisaks võistluse korraldamisele ka ise samas edukalt võistelda, nii oli Paul-Richard Argus kõige enam starte teinud sportlane sellel võistlusel, kes jättis koju ka mitmed auhinnad.

Starte: 897
Võistlejaid: 286
Hobuseid: 378

Perila Summer Dressage

Seni Eesti koolisõidu ajaloo suurim võistlus Perila Summer Dressage peeti 26. – 28. juulini samuti Perilas. Võistlus mahutas endasse Eesti meistrivõistlused koolisõidus (kõik vanuseklassid), harrastajate meistrivõistlused, Balti koolisõidu liiga Eesti etapi, FEI World Dressage Challenge arvestuse, Eesti noorhobuste ja -ponide tšempionaadi, Talendijahi VIII etapi ja EHS Karika 2019 II etapi. Perila suur võistlusväljak võimaldas võistlust pidada kahel platsil korraga ja see omakorda pani korraldustiimi mitme väljakutse ette. Tänu koolisõidu kogukonna toimekusele suudeti võistlus siiski edukalt läbi viia. Suur oli ka sportlaste panus, kes kuumarekorditele vaatamata vastu pidasid.

Starte: 352
Võistlejaid: 99
Hobuseid: 111

Balti- ja Põhjamaade meistrivõistlused kestvusratsutamises

Kõrvemaa võistluse korraldustiim eesotsas Katrin Liivi ja Õnne Hallikoga võttis vastu väljakutse korraldada 28. – 30. juunil Balti- ja Põhjamaade meistrivõistlused kestvusratsutamises just Kõrvemaal. Lisaks toimusid seal Eesti meistrivõistlused seeniorite ja juuniorite vanuseklassidele ja Pinifer Arabian Horse Cup. Kohal olid tugevad võistkonnad Norrast ja Leedust, kellele pakkusid tugevad konkurentsi meie võistluspaarid.

CEI1*/CEI2*/CEIYJ1*/CEIYJ2*:
Starte: 47
Võistlejaid: 24
Hobuseid: 25

Rahvuslik:
Starte: 41
Võistlejaid: 34
Hobuseid: 38

Classic Pärnu 2019

Pärnu võõrustas 23. – 25. augustini takistussõidu võistlust Classic Pärnu 2019, mille raames toimus ka Land Rover Trophy finaal. Suvepealinna rahval oli uudistamist küllaga, sest lisaks ratsutamisele oli kõrval toimunud toidufestivalil võimalus nautida ka maitsvat tänavatoitu. Hoolimata mõningatest murekohtadest, võeti võistlus hästi vastu nii sportlaste kui pealtvaatajate poolt. Kõige suuremad tänusõnad läksid aga ilmtaadile, kes Pärnut sellel nädalavahetusel imelise ilmaga õnnistas.

Starte: 448
Võistlejaid: 131
Hobuseid: 179

Ruila Derby

Kui Ruila rahvas võtab midagi korraldada, siis tehakse seda korralikult ja põhjalikult. Nii oli 1. – 02. juunini toimunud Ruila Derby korraldus nagu ikka tasemel. Võistluse raames sai avapaugu Land Rover Trophy ning peeti Freejump Lastekarika 2019 IV etapp.

Starte: 445
Võistlejaid: 149
Hobuseid: 211

Aasta hobune

Artas – takistussõit

Kasvult väike, kuid hingelt suur –  selline on Artas! Kullo Kenderiga on temperamentne kõrb ruun saavutanud hea klapi. Artas näitas oma südikust kevadel Göteborgis maailmakarika finaalis, kus võistles teiste maailmaklassi ratsudega nagu võrdne võrdsega ning lõpetas võistluse 25 parima seas. Land Rover Trophy sarjas aitas julge ratsu oma ratsaniku võidule, kui too tõsise seljavigastusega finaalis võistles. Artas tõestas, et kasv on ainult number – sisu loeb!

 

Renessin – takistussõit
12-aastane kõrb ruun on tänavu olnud stabiilseim takistussõidu hobune, kindlustades nii oma ratsanikule Paul Argusele Eesti ja MK-sarja Kesk-Euroopa põhjaregiooni edetabelite esikohad. Mitte just kõige lihtsama iseloomuga hobune on saavutanud aga oma ratsanikuga sellise klapi, et kõrvaltvaatajatele paistavad nende sooritused imekerged. Kindlasti pole Renessin seniste tulemustega veel oma viimast öelnud ja me kuuleme temast veel.

 

Donna Anna – koolisõit

Raudjas mära kinnitas tänavu tõsiselt kanda koolisõidu GP tasemel ja tegi Dina Ellermanniga suurepärased võistlused, tõugates nii troonilt pikka aega Eesti koolisõidu „kuninganna“ Landy’s Akvareli. Tänavune aasta oli alles algus, kindlasti saame Donna Anna saavutustest lugeda ajalehe veergudel veel tulevikuski. Oma vähesest kogemustepagasist hoolimata esindas Donna Eestit edukalt nii Euroopa meistrivõistlustel kui FEI Nations Cupil, samuti Tallinn International Horse Showl ning ka teistel rahvusvahelistel võistlustel.

Olli Royal – kolmevõistlus
Tori tõugu ruunal on nimekas põlvnemine, tema isa on Opaal ja emaisa Casanova, ehk kõik eeldused on olemas, et saada kirja head tulemused takistussõidus. Kuid kolmevõistluses on vaja hästi osata ka koolisõitu ja olla julge krossirajal. Just neid oskusi on Olli omandanud Jaagup Kallase käe all. Paar võttis tänavu treeninguid väga tõsiselt ja tasuks kõrge koht noorhobuste MM-l kolmevõistluses.

Friidom – rakendisport

Friidom on rakendispordi huvilistele juba vana tuttav. Koos kutsari Ülar Raudsepaga on tehtud tänavu mitmeid edukaid starte, mis on viinud neid hoburakendite edetabeli etteotsa. Kahjuks lipsas neil meistritiitel tänavu käest, kuid nagu öeldake, mis halvasti see uuesti.

 

Aasta treener

Alla Gladõševa – koolisõit
Alla on mitu korda tunnistatud Eesti parimaks koolisõidu treeneriks ja tema õpilaste edu nii rahvuslikul kui rahvusvahelisel tasemel räägib enda eest. Ka tänavu noppisid Alla tublid kasvandikud EMV-lt mitmeid medaleid ja tegid häid tulemusi välisvõistlustel.

2019 aastal õpilasi 27

 

Õnne Halliko – kestvusratsutamine
Õnne on Eestis kogenuimaid kestvusratsutamise treenereid, kellel edukaimad õpilased tänavu olid Kairit Järv ja Kaisa Keerd, kes võtsid EMV-l kulla ja hõbeda. Lisaks treeneriametile leiab Õnne ka ise aega mõnel võistlusel kaasa teha ja võistlusi korraldada.

2019 aastal õpilasi 15

 

 

Hanno Ellermann – takistussõit
Hanno olulisemaks treeneritöö projektiks oli tänavu takistussõidu Rising Stars tiim, kelle peatreener ta on. Hanno juhendamisel said noored tarkust mitmes treeninglaagris kui ka individuaaltreeningutes. Tiim sai hea hoo sisse juba hooaja alguses, mida näitavad meie noorte ratsanike tulemused nii kodus kui välismaal.

2019 aastal õpilasi 25