Veterinaarnõunik andis lahkumisavalduse, Taani Ratsaspordi Liidu tegevus pahameele all

Carina Cassøe Krüth hobusega Heiline’s Danciera. Foto: FEI

Taani väljaannete teatel on Taani Ratsaspordi Liidu veterinaarnõunik Mette Uldahl esitanud lahkumisavalduse. Lahkumisavaldust ajendas esitama tunne, et ta ei suuda oma tööd korralikud teha pärast seda, kui nägi, kuidas Taani Ratsaspordi Liit käsitles erinevaid skandaale. 

“Minu roll on olnud hobuste heaolu eeest hoolitsemine, kuid ma ei suuda seda teha, mistõttu pean ametist lahkuma,” selgitas Uldahl. Ta viitas muuhulgas juhtumile, kus Pariisi olümpiamängudele minevatel Taani koondise hobustel olid sinised keeled. Ekspertide sõnul on siniseks tõmbunud keel märk loomade väärkohtlemisest. 

Uldahl usub samuti, et Taani Ratsaspordi Liit on üritanud teda vaigistada ega ole kuulanud tema nõuandeid. “Veterinaarnõuniku roll on keeruline, sest pead tooma esile probleemid, isegi kui see on ebapopulaarne. Sageli on mängus tohutud rahalised ja muud huvid,” ütles ta TV 2-le antud kommentaaris. Mette Uldahl oli 12 aastat Taani Ratsaspordi Liidu nõunik, kes hindas hobuste heaolu ja üldist olukorda. Seda rolli võrdles ta ombudsmaniks olemisega. “Jälgid spordis haavatavat gruppi, hobuseid. Elusolendid, kes ei suuda enda eest rääkida,” ütleb ta.

Uldahl jagas oma tagasiastumise põhjuseid avalikkusega, sest pelgab veterinaarnõuniku rolli kadumist. “Sooviksin, et kõik mõistaksid selle rolli tähtsust ja seda, et veterinaarnõuniku rolli ei mõjutaks ärilised huvid ega muud spordiga seotud tegurid,” rääkis ta. Kogenud veterinaari sõnul algasid probleemid Taani Ratsaspordi Liiduga pärast seda, kui Taani rahvusringhäälingu eetris oli dokumentaalfilm, mis paljastas Andreas Helgstrandi tallides toimunud laialdase ja süstemaatilise hobuste väärkohtlemise. 

“Pärast saadet “Operation X” on ilmnenud muster, kus ratsaliit on saanud minu raporti, kuid ei ole võtnud selle professionaalset osa arvesse. Samal ajal on liit palunud mul mitte kommenteerida antud valdkonda,” sõnas Mette Uldahl. Lisaks on ta korduvalt kogenud, et tema eest varjatakse infot ja ta on pidanud nende kohta lugema meediast. “Kui pole ühist strateegiat, ei saa neid valdkondi koos käsitleda. See tähendab, et ma ei saa täita oma rolli hobuse heaolu valvamisel ja arendamisel,” kommenteeris ta TV 2-le.

Varjatud aruanne

Pärast Helgstrandist tehtud dokumentaalfilmi tehti Mette Uldahli sõnul valik, mida käsitleda ja mida mitte tõendite ja teadmiste osas. Suvel avaldas Taani ajakirjandus mitmeid pilte Taani ratsanike hobustest, kelle puhul olid näha hobuste sinised keeled. Viimast peavad eksperdid märgiks hobuste väärkohtlemisest. Siniste keelte teket soodustavad kangsuulised, mis on koolisõidus kohustuslikud. 

Taani Ratsaspordi Liit keeldus piltidega tegelemast, öeldes, et tegemist on ühe momendiga, mida ei saa professionaalselt hinnata. Hiljem selgus, et liit oli siiski lasknud pilte hinnata, mida kinnitas Taani Ratsaspordi Liidu direktor Morten Schram Rodtwitt TV 2-le antud intervjuus. Hindamise viis läbi Mette Uldahl, kes oli teinud palju sarnaseid hindamisi viimase 12 aasta jooksul, ja tal pole kahtlust, miks Taani Ratsaspordi Liit aruannet avalikkuse eest varjas.

“Hobuste heaolu ei ole poliitiline valdkond, kus saab valida vastavalt soovile. See on faktipõhine valdkond ja oluline on faktid avaldada,” on Mette veendunud.

Taani Ratsaspordi Liit peab seda kahetsusväärseks

Taani Ratsaspordi Liidu direktor Morten Schram Rodtwitt peab kahetsusväärseks, et Mette Uldahl on ametist lahkunud ja rõhutab, et neil oli hea koostöö. “See on kaotus ratsaspordile seoses tema teadmiste, professionaalsuse ja veterinaarse lähenemisega. Austan tema otsust ja tunnistan ka, et tema amet oli mitmel viisil surve all,” ütleb ta.

Rodtwitt lükkab tagasi väite, et liit oleks eriarvamusel professionaalsuse osas, nagu Mette Uldahl väidab. “See on Mette arvamus ja tema nägemus sellest. Austan, et see on keeruline amet, kus ollakse sageli surve ja kriitika all,” rääkis Rodtwitt.

Rodtwitt tunnistab siiski, et liidul on mitmeid väljakutseid. “Oleme alati tunnistanud, et meil on mitmeid väljakutseid, mille kallal töötame ja püüame tagada, et need tulevikus ei korduks. Kuid see ei juhtu üleöö. See on pikem protsess, kus vajame ekspertiisi,” sõnas ta. Rodtwitt kohtub juhatusega septembri lõpus, et arutada, kuidas tugevdada ratsaliitu veterinaaria valdkonnas. Ta toonitab, et nad leiavad uue sõltumatu nõuniku ja et hobuste heaolu on tulevikus tagatud. 

“Hobuste heaolu on midagi, millele oleme alati keskendunud ja millele keskendume ka edaspidi. Kuid alati on raske tagada, et juhtumeid ei oleks. Saame tagada, et käsitleme juhtumeid korralikult ja vastutustundlikult ning kasutame seda tulevikus oma tugevdamiseks,” ütleb ta. Mette Uldahli sõnul on ratsaspordis suur negatiivne fookus eemaldatav ainult siis, kui Taani Ratsaspordi Liit muutub avatumaks.

Avalikkuse surve sundis otsust ümber vaatama

Taani Ratsaspordi Liit oli viimati tugeva kriitika all, kui selgus, kuidas nad olid käsitlenud Carina Cassøe Krüthi juhtumit. Mäletatavasti jäi Cassøe Krüth ilma koondisekohast pärast seda, kui Taani Ratsaspordi Liidule laekus kahe aasta tagune video, kus sportlane kasutas hobuse koolitamisel “jõuliseid võtteid”. Ratsaspordi Liit määras sportlasele 670-eurose rahatrahvi.

Pärast otsuse teatavaks tegemist avaldati video meedias, millele järgnes suur pahameeletorm. Videos on kuulda Carina tolleaegse treeneri Andreas Helgstrandi häält. Avalikkus oli üheselt seisukohal, et määratud karistus on liialt leebe ja see sundis Taani Ratsaspordi Liitu otsust ümber hindama. 14. augustil tehti uus otsus, millega määrati naisele ajutine, 8-kuuline, võistluskeeld. Augusti lõpus andis Carina Cassøe Krüth teada, et on Taani Ratsaspordi Liidu otsuse edasi kaevanud.