FEI tahab stardimakse kolmekordistada

Ratsaspordiringkond on taas jalule aetud, sest FEI on rahvuslikele alaliitudele teinud ettepaneku stardimaksude süsteemi üle maailma ühtlustada ning viia korrelatsiooni auhinnarahadega. Facebookis kogub tuure kampaania, kus tippsportlased võtavad sel teemal väga ärritunult sõna.

See ning paljud teised saatuslikud teemad tulevad arutlusele FEI Spordifoorumil 10-11. aprillil Lausanne’is.

Täna on Euroopas stardimaksud enamvähem fikseeritud summade juures. Näiteks kahe tärni võistlusel maksab ühe hobuse startimine u 400 eurot. Ettepaneku kohasel oleksid edaspidi stardimaksud protsent auhinnafondist, nagu see toimib praegu Ameerikas. Kalkulatsioonid uue potentsiaalse süsteemi kohaselt näitavad, et maksimaalse auhinnafondi korral oleks kahe tärni võistlustel stardimaks ühe hobuse kohta 1200 € ja kolme tärni võistlusel u 1500 €.

Euroopa Ratsaspordi Föderatsioon (EEF) on kategooriliselt idee vastu ja Facebookiski on aktiviseerunud vastukampaania. Tippsportlased, nagu näiteks Steve Guerdat, Ludger Beerbaum, Kevin Staut, Malin Baryard-Johnson jt väidavad, et nii ei oleks enam võimalik sporti teha ning paljud loobuksid. EEF põhjendab vastuseisu järgmiselt:

„Praegune süsteem töötab Euroopas laitmatult algusest lõpuni. Võistlused on professionaalsetele sportlastele ja hobuseomanikele/-kasvatajatele olulised, kasvatamaks ja arendamaks noori hobuseid, et nad jõuaksid tippu. Madalama taseme võistlused on oluliseks lävepakuks noortele ratsanikele tõestamaks end oma alaliidule ja sponsoritele ning kogumaks edetabelipunkte. Väga vähestel nimetatutest on nii jõukat tausta, et kolm korda kõrgemaid stardimakse kinni maksta.

Ratsasport on juba niigi väga kallis. On naiivne arvata, et tänapäeval loeb selles spordis ainult talent. Ratsanik vajab suurepäraseid hobuseid ja häid suhteid nii sponsorite, treenerite kui kasvatajatega. FEI peaks võimaldama, et igal ratsanikul oleks võrdsed võimalused tippu jõudmiseks. Kui me viime ratsaspordi nii kallile tasemele, kaotame me mitte üksnes palju inimesi selle ümbert, vaid ka muudame selle spordi tõsiseltvõetavust.

Igal aastal tuleb juurde uusi vägevaid võistlusi ja korraldajaid, mis näitab, et praegune mudel tagab igati tervislikud ärivõimalused.

Euroopa domineerib ratsaspordis ning peaks dikteerima, mis on spordile parim. Praegune süsteem on end pika perioodi vältel edukalt tõestanud.“

EEF on mobiliseerunud ning peab aktiivselt antud teemal töökohtumisi, millest esimene toimus eile Bernis. EEF loodab, et sportlased ise võtavad selliste küsimuste juures aktiivselt osa ning juba ongi väga paljud takistussõitjad Facebookis sõna võtnud ning intervjuusid andnud. Leiate need märksõna alt #Notoharmonizing.