Korduma Kippuvad Küsimused noorte koolisõitjate tiimi kohta

Tänavu alustame projektiga, mille raames saavad koolisõidu noored tuge ERL-ilt ja FEI Solidarity programmilt aastatel 2017-2018. Projekti eesmärk on viia Eesti laste, ponide, juunioride, noorte ja U25 klasside sportlased rahvusvahelistele võistlustele ja suurim lõppeesmärk oleks 2018. aasta Põhjamaade Meistrivõistlused.

Siinkohal tahame anda natuke infot noorte koolisõitjate tiimi kohta.

Välistreeneriks selle projekti raames on Mads Hendeliowitz Rootsist. Tegemist on nimeka ja praegusel hetkel aktiivselt tegeva koolisõitjaga, kes võistles Rootsi lipu all ka 2016. olümpiamängudel Rios, kus saavutas individuaalarvestuses tugeva 29. koha ja kuulus ka Rootsi võiskonda, mis saavutas tugeva 5. koha olümpaimängudel. Hetkel on ta oma hobusega Jimmi Choo Seq koolisõidu FEI edetabelis tugeval 41. kohal. Ta kuulub Rootsi nn eliit-koondisesse. Rohkem infot Mads Hendeliowitzi kodulehelt ja FEI lehelt.

Mads Hendeliowitz on väga kogenud ja ka diplomeeritud ka treenerina. Rootsi üks prestiizhikamaid ratsakoole on Ridskolan Strömsholm, kus Mads Hendeliowitz on töötanud 8 aastat „Eliitprogrammi“ treenerina. See näitab ka tema kogemust noorte ratsanike treenerina. Ka praegusel ajal treenib tema käe all noorsportlasi, kes on minemas Põhjamaade meistrivõistlustele.

Kuidas valitakse tiimi liikmed?

Kandideeris kokku lausa 23 sportlast. Vanuses 10-25 aastat. Valiku kriteeriumiteks on eesmärgid ja perspektiiv esindada Eestit rahvusvahelisel tasemel vastavas raskusastmes. Samuti loeb palju sobiva hobuse olemasolu, ka hobune peaks olema vastavas vanuseklassis rahvusvahelises konkurentsis võimekas. Hetkel on valitud 11 sportlast, kes saavad kutse esimesse treeninglaagrisse.

Valik tehti just paaride perspektiivi arvesse võttes ja valiku tegid ratsaliidu esindajad Siim Nõmmoja, Riina Pill ja Eva-Maria Vint-Warmington ning selle projekti peatreener Alla Gladõševa.

Valik on tehtud hetkeseisu põhjal ning kui osaleja olukord muutub (olukord hobuse suhtes, paremate tulemuste saavutamine vms.) siis on võimalik liikuda ka B tiimist A tiimi või vastupidi.

Millal toimub esimene treeninglaager?

Esimene treeninglaager koos välistreeneriga Mads Hendeliowitziga toimub 21.-22. märtsil Rahula tallis. Välistreener annab päevas treeninguid kokku 10. Esimene treeninglaager koos välistreeneriga Mads Hendeliowitziga (Rootsi) toimub koolivaheajal 21.-22. Märtsil 2017 (teisipäev-kolmapäev) Rahula tallis.

Palju maksab treeninglaagris osalemine?

Esimene treeninglaager on kõigile kandidaatidele võrdse omaosalustasuga. Välistreeneri kaasamine on üsna kulukas ettevõtmine ja esimeses laagris alles toimub lõplik tiimi valik. Edaspidi vastavalt valikule (A tiim, B tiim) hakkab osalustasu olema rohkem kaetud ka FEI Solidarity fondist.

Milline on treeninglaagri formaat?

Treeninglaager saab olema kinnine s.t. et treeningud toimuvad nii, et kohal on välistreener Mads Hendeliowitz, peatreener Alla Gladõševa, sportlase enda treener ja hobuse omanik. See formaat on mõeldud selleks, et tagada treeningute maksimaalne effektiivsus. Meil on tegu noorsportlastega ja selleks, et treengutest oleks võimalikult palju kasu, ei taha me koormata noorsportlasi veel pealtvaatajatega.

Tulevikus on mõte korraldada ka üks avalik treeninglaagri päev, et kõik huvilised saaksid jälgida toimuvat.

Kuidas leidsime Mads Hendeliowitz-i?

Mads-i soovitas meile Dina Ellermann, kes on temaga koos võistlenud ning teadis temast juba eelnevalt. Dina oli ka see, kes võttis Mads-iga ühendust ja veendus, et nii nimekas Rootsi koolisõitja oleks huvitatud koostööst meie noortega. Dina sõnul on tegu treeneriga, kes ka ise treenitavate hobustele ja isegi ponidele sadulasse läheb.

Mads Hendeliowitz – Jimmie Choo Seq (SWE) @ Reem Acra FEI World Cup, Sweden International Horse Show 2015
© Foto: Kylli Tedre / www.kyllitedre.com

Kas treeningutele saab osalema ka mitte kandideerinud sportlasi (harrastajaid, seeniore jne)?

Mads Hendeliowitz annab päevas 10 treeningtundi. Kutse osalemiseks on saanud 10 sportlast. Kui keegi neist ei soovi osaleda, siis kindlasti saab osalema ka projekti väljastpoolt sportlasi. Hetkel loodame siiski, et kõik noorsportlased on huvitatud nii erakordsest võimalusest areneda nii erakordse treeneriga.

Loe ka: