Lahkus Jüri Villemson

Eile jõudis meieni kurb uudis, et lahkunud on legendaarne ratsasportlane, treener ja ametnik Jüri Villemson (17.04.1935 – 12.05.2017).

Jüri lapsepõlv ja noorus möödusid Tartus. Ratsutamist hakkas ta harrastama 1949. a TRÜ ratsaspordibaasis Riho Hanneste juhendamisel, hiljem olid tema treenerid Martin Kutti, Martin Soots ja Mihhail Fadejev. Poisieast jäi alles sadul, noorusest veterinaararsti diplom ja 1959. aastast oli Villemsoni nimi seotud Tallinnaga, ning muidugi pronksikarva Poolusega. Suur edu tema elus oli just selle väikese angloaraablase teene, kellega ta võitis hulgaliselt tiitleid.

Jüri Villemson tuli Euroopa meistrivõistlustel 1963. aastal NSVL-i koondises takistussõidus võistkondlikult 4. kohale. NSVL-i meistrivõistlustel on ta võitnud hõbeda ja 7 pronksi, ta oli 27 kordne Eesti meister, NSVL-i meistersportlane ning kuulus Eesti ja NSVL-i takistussõidukoondisse.

Jüri oli Dünamo Ratsabaasi looja ja töötas Tallinna Ratsaspordibaasi direktorina aastatel 1974-1996. Ta oli ka Veskimetsa Ratsakeskuse asutaja, Eesti Ratsaspordi Liidu taasasutaja ja pikaaegne juhatuse liige.

Pildil Jüri Villemson õpilastega: (vasakult) Pille Elson, Olev Vunder, Lauri Mällo, Sirje Argus, Toomas Klaas ja Tarmo Kutsar.

Tema käe all on treeninud sellised nimekad ratsasportlased nagu Sirje Argus, Pille Elson, Konstantin Prohhorov, Katrin Mölder, Margit Mägi, Andres Treve, Oliver Karma, Monica Pärno,Jüri Sokolovski, Eva-Maria Vint-Warmington, Marika Vunder jpt.

„Individuaalse loominguta ei ole tõeliselt head ratsasportlast” – need sõnad kuuluvad Villemsonile, mehele, kelle looming sadulas oli eeskujuks väga paljudele.

Jüri Villemsoni panus Eesti ratsasporti on hindamatu. Tema õpetused elavad edasi tema õpilaste ja nende õpilaste tegemistes.

Meie sügav kaastunne Jüri lähedastele.

Kasutatud lõike Helle Rätseppa raamatust.