Lendavate hallide hobuste päev ehk Luunjas tehti Porsche Karika avastart

Luunjas toimunud esimene Porsche Karika 2017 etapp kujunes lennukate hallide hobuste päevaks, sest just seda värvi kiirete hobustega saavutati esimesed etapivõidud.

Töörahva püha ehk 1. mai tundus olevat väga sobiv alustamaks tänavust Porsche takistussõidu karikasarja. On ju harrastajadki tublid tööinimesed, kes raske tööpäeva järel end pea iga päev talli veavad ja sageli oma vabad nädalalõpud ratsaspordile pühendavad.

Porsche Karika I etapp peeti vastavalt juhendile kahes arvestuses: „Harrastajad“ ja „Amatöörid“. Neist esimesed hüppasid takistusi kõrgusega 90 cm ja teised 110 cm. Sõideti puhtusele ja kiirusele. Ja kiireid sõite oli tõesti palju.

“Harrastajate” võistlusklassis oli stardis 35 võistluspaari. Tänavu oli tingimuseks, et sportlane saab sarja punkte koguda ainult ühes klassis, mille peab määrama oma esimesel osalemise etapil. Etappidel võib ühe hobusega võistelda mitu sportlast (v.a 5.etapp ja finaal) ja ka sportlane võib startida mitmel hobusel, kuid karikasarja arvestuses kogub ta punkte ainult ühe hobusega, kelle määrab etapi sõidule registreerimisel. Nende tingimustega oli küll alguses segadust, kuid nüüd on loodetavasti asi kõigile palju selgem.

Täna tundus, et uute tingimustega oli ka konkurents mõlemas klassis palju ausam ja võrdsed võistlesid võrdsetega. Oli jällegi rõõm näha uusi osalejaid ja mõnusat harrastajatele omast hasarti.

Kärt Kaseorg ja Aga Flamenco Von Feicht. Foto: Merike Udrik-Õispuu

Kes siis võitsid? Nagu pealkirjas lubatud – hallid hobused! „Harrastajate“ringis tegi kiire ja korraliku töö äsja harrastajate sisemeistri tiitli võitnud paar Kärt Kaseorg – Aga Flamenco Von Feicht (Viljandimaa RSK). Rada kihutati läbi paremuselt järgmisest võistluspaarist lausa 4 sekundit kiiremini. Teisena lõpetas Helene Proover (MTÜ Viru Ratsu) hobusel Up To Date. Nende järel kolmandale kohale platseerusid Riin Kurrikoff (EHKS) ja Trikk.

„Amatööride“ klassis võistles I etapil 24 võistluspaari, kellest suur osa juba sarjas „vanad tegijad“. Siin oli esikohapretendente mitmeid ja riske võeti rajal mõnuga. Nagu ka madalamal kõrgusel, kus ratsanikele kujunes sageli raskeks ühe, nimelt seitsmenda takistuse ületamine või üles leidmine, nii oli ka siin kõrgusel üks koht, kus eksiti palju. Nimelt viimane takistus. Nulliga suutis lõpuks raja läbida 8 võistlejat. Ülinapilt kihutasid end esimeseks Riinu Rahuoja (Hiiumaa RSK) ja Baron Abruka. Paar tuli 2016. a Porsche Karika väikese ringi üldvõitjaks, tänavu panevad nad end proovile suuremas ringis. Teise kohaga pidi leppima Janely Saar (Pärnumaa RSK) hobusel Thobias Lauwes Forever. Kolmanda koha võitis Teele Kepler (Tartumaa RSK) hobusel Varina.

Kärt lausus võistluse kommentaariks, et oma sõiduga ta rahule ei jäänud. „Oleks võinud palju rahulikumalt sõita, natuke läks käest ära. Aga mul on lihtalt nii hea hobune, kes aitab mind igalt poolt alati välja.“ Võitja kiitis ka oma konkurente. „Harrastajate tase on tänu Porsche sarjale kõvasti tõusnud.“

Riinu sõnul tuli talle võit ootamatult. „Läks üle ootuste hästi. Platsile minnes vaatas Baron kõiki asju, aga õnneks on tal hea omadus, et kui sõiduks läheb, siis ta võtab end kokku ja annab endast parima,“ rääkis võistleja. Sellel hooajal otsustas Riinu osaleda just suures ringis. „Eks vanust on juures ja kogemust ka ning peab ju ikka kogu aeg edasi pürgima.“

Järgmine etapp peetakse juba mai viimasel nädalavahetusel Ruilas, nii et kohtumiseni!