Märk maas – aprilli keskel toimus esimene pararatsutamise treeninglaager ja koolitus

Arma Ratsatalus peeti 13.-15. aprillil Eesti esimene pararatsutamise treeninglaager-koolitus, mis viidi läbi koostöös Eesti Ratsaspordi Liidu ja Eesti Invaspordi Liiguga. Koolituse raames jagati pararatsutajatele ja treeneritele nii teoreetilisi kui ka praktilisi teadmisi. Laager lõppes laupäeval pararatsutajate omavahelise mõõduvõtmisega.

Koolituse lektoriteks oli Lätist pärit pararatsutajate treener Olga Shellere, kes ka oma õpilasega olümpial käinud, ning Läti pararatsutamise mänedžer Darja Tihomirova. Nii osalejad kui korraldajad naasesid ürituselt positiivsete muljetega. “Laager oli tore ja oleks võinud isegi kauem kesta. Majutus ja asukoht olid lihtsalt super. Mulle meeldis just see, et treenerid seletasid ja tõid välja erinevaid olukordi võistlussituatsioonidest. Sellel kohta, et meil oli vaid 2 trenni võõraste hobustega, oli tulemus edukas ning kõik kohalolijad paistsid olevat rahul,“ muljetas pararatsutaja Heleni Juht.

“Üritus oli väga hariv ja innustav ning saime juurde uusi teadmisi. Eriti meeldis see, et tegeleti sportlase ja treeneriga üks-ühele. Üritus oli korraldatud superhästi,“ rääkis pararatsutaja Eliise ema Helle Reinvald, kes olid tulnud kohale Saksa Ratsatalust koos oma treeneri Terje Saksaga.

Eesti Ratsaspordi Liidu pararatsutamise mänedžer Katrin Lipp, kes korraldas antud üritust esimest korda, kinnitas samuti, et nii koolitajate kui osalejate emotsioonid olid väga positiivsed. „Arma Ratsatalu tingimused sobisid koolituse jaoks suurepäraselt ja koostöö sujus ladusalt”, kiitis Katrin koolituspaika. „Rääkisime Läti koolitajatega ka erinevatest koostöövõimalustest tulevikus – nad on nõus meid igati toetama ja aitama. Jutuks oli ühiste võistluste ning koolituste korraldamine ja samuti meie treenerite kaugnõustamine treeningvideote põhjal,” lisas Katrin.

Juba mai lõpus saavad pararatsutajad Saksa Ratsatalus uuesti võistelda, sest seal toimuva koolisõiduvõistluse raames on plaanis korraldada ka pararatsutajate võistlusklass. Võistlusele on oodata ka treeninglaagris osalenud koolitajaid.

Pararatsutamise kui spordiala arendamine jätkub sel aastal Hasartmängumaksu Nõukogu poolt toetatava “Eesti pararatsutamise arendamise projekti“ raames. Järgnevalt on plaanis Eestisse tuua pararatsutamise FEI koolisõidu kohtunik, kes koolitaks meie koolisõidu kohtunike, et meil oleks võistlustel ka hindajaid. Juulis tuleb meile koolitama Soome FEI pararatsutajate klassifitseerija.