Muudatusi ja uut kolmevõistluses tänavusel aastal

Ratsaspordiaasta 2016 on koos ERL-i Gala ning parimate tunnustamisega joone alla saanud ning pilk tuleks pöörata uude alanud hooaega. Siinkohal info, millised on olulisemad muutused uuel hooajal kolmevõistluses.

Kolmevõistluse tegevust aitab nüüdsest koordineerida ja suunata ka kolmevõistluse peatreener Raul Kauna.

Raul Kauna valiti ametisse 3V komitee, mänedžeri ning ERL-i peasekretäri Siim Nõmmoja hääletusel. Eelnevad hooajad on näidanud, et lisaks organisatoorsetele küsimustele, on ala juures vaja ka tugeva ning eeskätt kogenud treeneri nägemust ja teadmisi, et paremini hinnata sportlaste sobivust koondisesse, nende valmisolekut minna Eestit esindama välismaale ning ka võimalusel sportlastega välisvõistlustel kaasas käia ja seal neid toetada ning nõustada. Raul Kauna saigi valituks just oma pikaajalise kogemuse ja teadmiste põhjal, ta on Eesti kolmevõistluse spordiala üks suuri eestvedajaid, olnud ise tippsportlane ning aitab täna tippu viia oma õpilasi.

Ma usun, et Raul on meile parim valik,“ ütles Eesti Ratsaspordi Liidu kolmevõistluse mänedžer Merlis Orion. „Tema kogemustepagas nii sportlase kui treenerina on meeletu, lisaks on Raul alati heatujuline, valjuhäälne, õiglane ja sihikindel – just selline peab üks peatreener olemagi.“

Muudatused määrustikus ja edetabeli pidamises

Edetabelid on spordis alati kirgi küttev teema. Ka kolmevõistluses proovitakse teha paremusjärjestused üha selgemad ning õiglasemad. Kolmevõistluse aastakoosolekul sai häälteenamuse põhjal otsustatud, et  2V enam edetabelisse punkte ei anna ning 3V edetabelisse läheb jooksvalt aasta 5 paremat tulemust. Kui ongi kuni 5 tulemust, lähevad need kõik arvesse, kui lisandub 6s, siis läheb arvesse neist 5 paremat jne.

Kuna Eesti kolmevõistluses lähtutakse samuti FEI 3V määrustikust, siis hakkavad 2017. hooajal kehtima ka meil järgmised MER (minimum eligibility requirement ehk minimaalne sobivuse tase) muudatused:

–     Ratsastamine: 67,0 miinuspunkti või vähem, mis on võrdne koolisõidu 55%. Seni oli nõutud 50%.

–    Kross: peab olema tõketel puhas sooritus. Lubatud on 11 kp tõkke puruneva (frangible, MIM jms) kinnituse lõhkumise puhul, sellisel juhul saab MER-i ikkagi täidetud.

Normiaja osas on järgmine muutus: kuni 3 tärni võistlusel ei tohi olla rohkem kui 75 sekundit üle normiaja ehk 30,0 miinuspunkti aja eest. 4 tärni korral mitte rohkem 100 sekundit üle normiaja ehk 40,0 miinust aja ületatud aja eest. Seni oli mõlemal juhul 90 sekundit.

–       Takistussõit: mitte rohkem kui 16 karistuspunkti tõketel. Ületatud normiaja eest saadud karistuspunktid MER-i saamist ei mõjuta.

Need nõuded rakenduvad alates 2017. aastast, senised MER-id jäävad kehtima oma kehtivuse lõpuni.

Välismaal võistlejate jaoks juba tuttava asjana, kuid Eestis uue asjana, on käesolevast aastast ratsanikul ka kohalikel võistlustel kohustuslik täita ja hoida kättesaadavana meditsiinilist infot kandvat kaarti sarnaselt FEI võistlustele. Kaart tuleb ratsanikul sõidu ajaks kinnitada nähtavale kohale enda külge, kust see vajadusel on hõlpsasti leitav ning kättesaadav. PDF formaadis kaart hakkab olema ratsaliidu kodulehel kolmevõistlust puudutavate dokumentide juures, kust saab selle välja printida: http://www.ratsaliit.ee/alad/kv/kv-maarustik/

Etteruttavalt saab hea uudisena välja tuua ka selle, et FEI 2017 3V määrustik on juba tõlkimisel, et reeglid oleksid ka emakeeles kõigile kättesaadavad. Lähiajal on määrustik leitav juba tuttavas kohas ratsaliidu kodulehel.

U25 Eesti kolmevõistluses

Ühe erisusena FEI reeglistikule aga on tänavu Eesti rahvuslikus arvestuses kolmevõistluses uus klass – U25. Eeskuju on võetud takistussõidust, kus möödunud hooajal selline klass ennast õigustas ning eesmärk on pakkuda noortele võimalust pikemalt oma klassis võistelda ning kogemusi saada enne seeniorklassi liikumist. Lühidalt senine noorte klass asendub klassiga U25. Kvalifikatsiooninormid, klassi kõrgused jms ei muutu, laieneb ainult ratsaniku vanus, mis senise asemel tõuseb 25-ni. 2017 on nö testhooaeg, mille järel otsustatakse, kas tegu on vajaliku ja eesmärki kandva muudatusega.