2021 – särav aasta Eesti koolisõidule

Dina Ellermann ja Donna Anna. Foto autor: Külli Tedre-Gavrilov

Aasta algas nii Eestis kui mujal maailmas suure hulga ärajäänud võistlustega – seda nii koroonaviiruse kui ka hobuste herpesviiruse tõttu. Ega tavalistes tingimusteski talvehooajal väga palju koolisõiduvõistlusi Eestis enamasti ei toimu, aga möödunud aastal  leidis esimene kalenderplaani võistlus aset alles maikuus. Sealt alates kuni oktoobri lõpuni oli koolisõitjatel võimalus valida 3-5 koolisõiduvõistluse vahel kuus, novembris enam võistlusi ei toimunud ning detsembri alguses pandi hooajale punkt sisemeistrivõistlustega Rahulas.

Kuigi aktiivne võistlusperiood jäi pooleaastase perioodi sisse, oli siiski tegu särava koolisõiduaastaga. Koolisõidu populaarsus tundub aina kasvavat ja pealekasv on tugev – seda nii laste, poniratsutajate, juunioride ja noorte seas, kuid mitte ainult – kindlasti vajavad ära mainimist ka harrastajad! Kõige eredamalt jääme 2021. aastat aga meenutama muidugi meie esikoolisõitja Dina Ellermanni ja Donna Anna suure saavutusega – pääs ja osalemine Tokyo olümpiamängudel!

2-nädalane rahvusvaheline võistlus Leedus Kunkiais

Maikuus toimus Leedus Kunkiais 2-nädalane rahvusvaheline võistlus, kus nii mõnedki Eesti koolisõitjad häid tulemusi tegid. Maailmakarika etapil osalesid kahel järjestikusel nädalavahetusel Dina Ellermann Donna Annal ning Angelique Maasik Landy’s Akvarelil, parimaks tulemuseks Dina ja Donna Anna 6. koht esimese nädalavahetuse GP vabakavas tulemusega 71,260%.

Väikese ringi tasemel startisid koguni 4 Eesti koolisõitjat: Dina Ellermann, Tiina Kuusmann, Jevgenia Kask-Savchenko ning Jekaterina Rastoštšenkova. Esile tasub tuua kindlasti Tiina Kuusmanni ja Romantika tulemusi – paar oli esimesel nädalavahetusel üliedukas, võites nii PSG kui Inter I skeemid üle 70% tulemustega ning saavutades 2. koha Inter I vabakavas tulemusega 74,560%. Teisel nädalavahetusel jätkasid nad tublide sooritustega, kuid pisut tagasihoidlikumate protsentidega, saavutades 2. koha PSG skeemis ning 3. koha Inter I vabakavas.

Tiina Kuusmann ja Romantika / Foto autor: Equine Portraiture

Suure arenguhüppe tegid läbi Jekaterina Rastoštšenkova ja ruun Icon SDB, keda 2020. aastal sai näha harrastajate klassides L klassi tasemel, kuid nüüd Leedus osalesid nad PSG ja Inter I taseme skeemides ning Inter I vabakavas. Paar oli Leedus stardis viiel korral ning keskmiselt jäid nende tulemused küllaltki stabiilselt umbes 64% tasemele. Sarnaselt saab esile tuua Jevgenia Kask-Savchenko ja Chanel L, ka nemad polnud sellisel tasemel varasemalt võistelnud. Paar oli stardis viiel korral, mõnel korral jäid tulemused alla 60%, aga paari parima esitusena saab välja tuua 64,800% esimese nädalavahetuse Inter I vabakavas.

Leedus tegid säravaid tulemusi ka meie tulevikulootused! Juuniorite arvestuses esindas Eestit võistluse  esimesel nädalavahetusel Laurel Leisna hobusel Calendula, nende parimaks tulemuseks oli teine koht ja 67,735%. Poniklassi sportlased Kregory Kikkas ja Lisette Kivro tegid kahe nädala jooksul mõlemad kokku 6 starti ja mõlemad täitsid võistluse käigus ka ponide EM normi (64% rahvusvahelisel FEI võistlusel ponide tasemel). Kahe nädala jooksul tehtud startidest oli säravaimaks tulemuseks Lisette ja poni Mc Gregor J 5. koht tulemusega 69,335%, mis leidis aset esimesel nädalal ponide vabakavas.

Lasteklassi sportlase Maria Mägi ja hobuse Shampagna jaoks oli Leedus toimunud kahenädalave võistlus kui muinasjutt! Maria ja Shampagna olid võistlustules kuuel korral ning neist koguni viiel korral polnud neile vastast, vaid ühel korral jäi paar teisele kohale. On märkimisväärne, et kõik esitused olid vähemalt 70% väärilised, paari parim tulemus oli 73,760%, mis saavutati võistluse viimasel päeval laste klassi vabakavas. Ka Maria täitis võistluse käigus laste arvestuses EM normi. Nagu mäletame, siis juulikuus ta Shampagnaga Valencias EM-il ka osales!

Grete Hussar tegi Seeder Horses OÜ noorhobustel palju edukaid starte nii rahvusvahelistes noorhobuste klassides kui ka rahvuslikes klassides. Ka mitmed teised eestlased olid erinevates rahvuslikes klassides võidukad ning nende saavutused pole kuidagi vähemtähtsad eelpool mainitutest, kellel siinses artiklis detailsemalt peatuda otsustasime.

CHI Pärnu Maria ratsatalus

Juunikuus said koolisõitjad rõõmu tunda rahvusvahelisest koolisõiduvõistlustest Maria ratsatalus, kus  tehti hulgaliselt starte nii rahvusvahelisel kui ka rahvuslikul tasemel. Hobumaailmas ilmunud artiklis (vt SIIT) tõi koolisõidukohtunik Eva-Maria Vint-Warmington esile lasteklassist Maria Mägi, poniklassist Lisette Kivrot, juunioridest Laurel Leisnat ning noorteklassist Helena Kaalu. Väikeses Ringis tegi häid sooritusi Tiina Kuusmann ning muidugi ei saa mainimata jätta Dina Ellermanni ja Donna Anna kaasahaaravat vabakava MK etapil, mis tõi neile 2. koha (71,225%).

Helena Kaal ja Cassander. Foto autor: Külli Tedre-Gavrilov.

Põhjamaade meistrivõistlused Ypäjäl

29.06-04.07 toimusid Ypäjäl Põhjamaade meistrivõistlused ning Eestist läks seekord koolisõidus võistlema erakordselt palju paare – kokku 7. Poniklassis olid stardis Lisette Kivro McGregor J-ga, juuniorides Emma Tuvi Sundorfs Redina-Dotiga ja Laurel Leisna Calendulaga. Esimest korda ajaloos läks Eestit esindama Põhjamaade meistrivõistlustele noorte tiim – liikmeteks Maian May Kesküll Kevinsiga, Helena Kaal tori hobuse Cassanderiga, Rose Marie Skjoldby Rosinantega ja Sonja Roberta Sedin Sahibiga.

Poniklassis startinud Lisette Kivro tegi McGregor J-ga igal päeval väga head ja stabiilsed tulemused. Parim neist oli küris – 12. koht ja 68,885%. Juuniorides startinud Emma Tuvi Sundorfs Redina-Dotiga olid kahel esimesel päeval tugeval kaheksandal kohal. Parimaks protsendiks oli 67,010% individuaalses sõidus. Teise juunioriklassi sõitjana tegi kolm head sõitu ka Laurel Leisna ning kõrgeima protsendi sõitis küris – 67,205%, 14. koht.

Maian May Kesküll ja Kevins olid noorteklassis startinutest kõige edukamad, parim tulemus saadi tiimi sõidus – tugev 10. koht ja 68,186%. Rose Marie Skjoldby ja Rosinante tegid samuti tublid ja stabiilsed stardid, edukaim sõit oli kür, tulemus 67,000% ja 14. koht. Ka Sonja Roberta Sedin ja Sahib tegid võistluste vältel head ning stabiilsete tulemustega stardid, parim tulemus saadi küris, 63,195% ja 18. koht. Helena Kaalu ja Cassanderi parim tulemus oli samuti küris – 66,945% ja 15. koht

Euroopa Meistrivõistlused Hispaanias

5. juulist kuni 11. juulini toimusid Hispaanias Euroopa meistrivõistlused koolisõidus laste, juunioride ja noorte vanuseklassis. Eesti hoburahvale polnud just igapäevane, et saime Eesti paarile sellise taseme võistlustel kaasa elada. 14-aastane Maria Mägi ja Shampagna tegid Hispaanias kaks starti – esimene esitus hinnati 67,298% vääriliseks, teist korda stardis olles saadi juba 69,450%, mis andis 40 osaleja seast 27. koha. Loe suurvõistluse muljetest lähemalt SIIT.

On märkimisväärne, et Maria Mägi ja Shampagna lõpetasid aasta, olles maailma edetabelis laste klassis 19. kohal. Elame Mariale ja tema neljajalgsetele tantsupartneritele ka edaspidi kaasa ning loodame neid ka 2022. aastal suuri tegusid tegemas näha!

Maria Mägi ja Shampagna EM-il Hispaanias. Foto autor: Hervé Bonnaud.

Olümpiamängud Tokyos

Olümpiamängud Tokoyos olid loomulikult kogu hooaja tipphetk! 2021. aasta jääb Eesti hobuhuvilistele alatiseks meelde kui aasta, mil Eesti ratsutaja osales esimest korda olümpiamängudel. Ning nagu me kõik teame, siis ka Eestis sündinud, Eestis kasvatatud ja Eestis koolitatud hobusel nimega Donna Anna. See polnud suursündmus ainult Dina Ellermanni ja Donna Anna sportlaskarjääris, vaid puudutas ja inspireeris palju väikseid ja suuri hobuhuvilisi nii Eestis kui välismaal.

Dina Ellermann
Dina Ellermann ja Donna Anna Tokyo olümpiamängudel. Foto autor: Ekaterina Shtatnova.

Dina ja Donna Anna tegid Tokyos tubli tulemuse ja saavutasid üle 65% ning lõpetasid kokkuvõttes 49. kohal. Tokyo tingimustes võistlemine polnud kerge, oli ju mitmeid, kes erinevatel põhjustel starti ei jõudnudki. Seda enam saame rõõmu tunda, et Dina ja Donna anna mitte ainult ei kvalifitseerinud ja pääsenud olümpiale, vaid käisid kohal, startisid ja tegid esindusliku tulemuse. Sõit ei olnud küll veatu ja mõned apsakad tõmbasid üleüldist skoori omajagu alla, kuid kui need kõrvale jätta, domineerisid hinnetelehte suures osas seitsmed, vt SIIT. Loe lähemalt Dina ja Donna Anna olümpiakogemusest SIIT.

Paraku jäigi juuli lõpus tehtud start Tokyos 2021. aasta viimasks stardiks Donna Annale ja Dinale. Hobuse vigastuse tõttu jäädi kahjuks kõrvale nii Euroopa Meistrivõistluselt, Tallinn International Horse Showl’t  kui ka Eesti Meistrivõistlustelt ja Sisemeistrivõistlustelt.

Noorhobuste ja -ponide tšempionaat

Augustikuu esimesel nädalavahetusel leidis Perila Tallides aset Perila Summer Dressage koolisõiduvõistlus, mis hõlmas endas kõikvõimalikke skeeme ja arvestusi. Kolme võistluspäeva jooksul selgitati välja ka parimad 4-, 5- ja 6-aastased koolisõiduponid ja –hobused.

Noorponide paremik selgitati välja ühe skeemi baasil. Parima koolisõidu noorponi 2021 tiitli nimel startis kolmes vanuseklassis kokku 12 poni. 4-aastaste ponide klassis osales 6 poni ja selle klassi võitis võimsalt 82%-ga Laurel Leisna ja ERP Calvin J, kelle kasvatajaks on Kristi-Liis Koppel. 5-aastaste klassis osales kolm ERP tõuraamatu poni ja neist parim oli Sirje Arguse kasvatatud Blue, ratsanikuks Emma-Elisa Randväli. 6-aastaste klassis osales 3 poni ning võitis Kristi-Liis Koppeli poolt maale toodud ja Piira tallides treeniv Welshi poni Joram, ratsanikuks Loore Laeks.

Noorhobuste klassides selgitati parimad välja kahe päeva skeemide baasil, kokku oli stardis 18 hobust. Nii 4- kui 5-aastaste klassides oli 8 osalejat ning 6-aastaste klassis 2 osalejat. 4-aastaste klassis võitis tšempionitiitli Sirly Tillmanni juhtimisel hobune Miller, kes on KWPN tõugu ruun (aretaja Stoeterij de Hoeve V.O.F). 5-aastaste hobuste klassis krooniti tšempioniks ESH Adagio von Seeder (aretaja Seeder Agri OÜ) Grete Hussari juhtimisel. 6-aastaste klassis osalenutest võttis tšempionitiitli Riin Ingre Saare all KWPN tõugu ruun Kaliber DP (aretatud Hollandis).

Parim 5-aastane koolisõiduhobune 2021 – Adagio von Seeder. Ratsanik Grete Hussar. Foto autor: Liis Ira.

Eesti Meistrivõistlused

21.-22. augustil toimusid Ruilas Eesti meistrivõistlused ja harrastajate meistrivõistlused koolisõidus. Nii laste, poniratsanike kui ka harrastajate arvestuses tuli meistriks püüdlemisel võistelda L tasemel. Juuniorid panid end proovile M tasemel, noorte vanuseklassis tuli sõita PSG tasemel ning seenioride meistrid koolisõidus selgusid Grand Prix tasemel. Olenemata võistlusklassist tuli teha kokku kaks starti – esmalt ette antud skeem ning teasel päeval oli aeg muusikaliste vabakavade jaoks.

Nii laste kui poniratsanike arvestuses võitis meistritiitli 14-aastane Lisette Kivro ja poni Mc Gregor J. Juuniorite meistriks sai 15-aastane Emma Tuvi hobusel Sundorfs Redina-Dot. Noorteklassis lõpetasid parimana 19-aastane Rose Marie Skjoldby ja Rosinante. Seenioride meistritiitli teenisid auga välja Tiina Kuusmann ja Romantika ning parimaks koolisõidu harrastajaks tunnistati Triinu Lepa ruunal nimega Orion.

Lisette Kivro ja poni Mc Gregor J olid parimad nii poniratsanike kui laste arvestuses. Foto autor: Anett Jaadla.

Tallinn International Horse Show

Kuna TIHS-il leidis aset koolisõidus maaimakarika etapp ehk et kavas oli GP lühike skeem ja GP vabakava, siis jäi kohalike osalejate arv muidugi piiratuks. Nii GP skeemis kui vabakavas oli kokku stardis 9 võistluspaari, Eestit esindasid Dina Ellermann ja Landy’s Akvarell ning Tiina Kuusmann ja Romantika. GP skeemis jäi nad vastavalt 6. ja 7. kohale ning GP vabakavas 6. ja 8. kohale. Kõrgeima protsendi sõitsid välja Dina Ellermann ja Landy’s Akvarell GP vabakavas – 67,750%.

Sisemeistrivõistlused

Harrastajate sisemeistrid krooniti juba oktoobri lõpus Ihaste Ratsakeskuses – parima tulemuse tegid Jelena Kazakova ja Adrenalin. Detsembri alguses said Rahulas medalid kaela ka seeniorid, noored, juuniorid, poniratsanikud ja lapsed. Võistlus toimus lühendatud formaadis ühepäevasena ehk et kõik paarid tegid igas arvestuses vaid ühe stardi ja sõitsid skeemi, vabakavasid ei sõidetud.

Seenioride arvestuses tegid meistritiitli väärilise soorituse Dina Ellermann ja 18-aastane Landy’s Akvarell. 19-aastane Rose Marie Skjoldby ja ESH Rosinante tõestasid end noorte tasemel taaskord ning võitsid kulla. Juunioride arvestuses jagus põnevust, sest säravaima medali sai kaela vaid 13-aastane Cristiana Engel kogenud Finalistil, kes tegid esimese ühise stardi sellisel tasemel. Poniklassis võitis meistritiitli ülekaalukalt kogu hooaja vältel edukaid starte teinud 14-aastane Lisette Kivro oma ponil Mc Gregor J, sama paar napsas võidu ka lasteklassis.

Noorteklassi paremik SMV-l Rahulas. Foto autor: Kersti Sügis.

Need siin olid vaid mõned säravad hetked 2021. aasta koolisõiduhooajast. Kindlasti väärivad tunnustust näiteks ka kõik Harrastajate Koolisõidu Karikal osalenud võistluspaarid ning kõik noored hakkajad, kes end usinalt Talendijahi võistlustel ABC ja A klassi tasemel proovile panid. Tegelikult väärivad tunnustust ka kõik need, kes alles turvaliste koduseinte vahel treenivad ja kelle võistlussooritused on alles ees. Suur tänu ka kõikidele treeneritele, kohtunikele, võistluste korraldajatele ning toetajatele, sh väsimatutele vanematele, sõpradele ja abilistele. Head 2022. aastat ning edu treeningutel ja võistlustel!